În următoarele săptămâni cei interesați pot folosi observatoarele de urși de la lacul Sfânta Ana, în mod gratuit
(0 Votări)117 vizualizări
O campanie de conștientizare despre observarea în condiții de siguranță a urșilor, în vederea prevenirii situațiilor de conflict, atacuri asemănătoare celor întâmplate nu demult la Lacul Sfânta Ana, a fost tema conferinței de presă care a avut loc la sediul Consiliului Județean Harghita, în data de 30 mai. Au fost prezenți la eveniment Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Szín János „păstorul de urși”, administratorul observatoarelor de urși din zona Băilor Tușnad și Dósa Elek Levente, directorul Asociației Sfânta Ana.
Ultima actualizare: joi, 05 iulie 2018
„Dat fiind faptul că inițiativele de acest gen nu sunt foarte promovate, considerăm că este important ca populația să fie informată cu privire la propunerea cunoscutului fotograf Máté Bence și a lui Szín János, „păstorul de urși”, care administrează observatorul de urși de la lacul Sfânta Ana. Astfel, doritorilor li se pune la dispoziție în mod gratuit, în următoarele două săptămâni observatorul de urși de la Sfânta Ana. Scopul este stoparea hrănirii urșilor, a fotografierii și selfie-urilor în zona lacului, acestea fiind o sursă continuă de pericol pentru turiștii care o practică”, a spus Borboly Csaba. În opinia sa, populația de urs din județul Harghita și din regiune a fost o mândrie și în vremurile trecute, această valoare pe care o reprezintă animalele sălbatice trebuie să o protejăm împotriva acțiunilor de hrănire, invadarea habitatelor, fotografierea fără supravegherea personalului de specialitate.
Borboly Csaba a afirmat în cadrul conferinței de presă că prin colaborare, se poate benefica din dezavantaj.
„Suntem într-unul dintre momentele cele mai grele datorate deciziei iresponsabile din anul 2016 a ministerului de resort, însă putem întoarce sorții în favoarea noastră și să generăm profituri, locuri de muncă, creând oportunități financiare de care pot beneficia locuitorii din această zonă. În acest scop este nevoie de cunoașterea și respectarea de către oameni a prevederilor legale. În Legea vânătorii (407/2006) la art. 23 se precizează faptul că se pedepsește cu amendă de la 250 la 750 lei hrănirea animalelor sălbatice. Vom propune modificare acestei prevederi și creșterea cuantumului amenzi, pe modelul vestic, la 1000 de euro”, a spus președintele consiliului județean.
Borboly Csaba a evidențiat și faptul că din cauza unei atitudini iresponsabile a turiștilor care hrănesc și fotografiază animalele sălbatice, se poate ajunge la situații tragice care vor avea ca efect faptul că aceste locuri nu vor mai fi atractive din punct de vedere turistic.
https://www.facebook.com/vadkarok/videos/1661904560560397/
În cadrul conferinței de presă s-a spus că se va înainta propunere de modificare legislativă și în ceea ce privește modul de gestionare a deșeurilor, astfel ca în locurile adesea frecventate de animale sălbatice să fie instalate sisteme de protecție împotriva urșilor pentru containere de deșeuri.
La final, Borboly Csaba a mai spus că împreună cu asociațiile microregionale se lucrează în vederea monitorizării celor care frecventează pădurea și activitățile pe care le desfășoară aceștia. Protejarea pădurii este posibilă prin conlucrarea proprietarilor de pădure, a pădurarilor, composesoratelor și asociațiile de vânătoare. Este nevoie de stoparea culesului excesiv a fructelor de pădure, utilizarea necorespunzătoare a vehiculelor motorizate și a comportamentelor deviante care deranjează urșii în habitatele lor.
Containerele de deșeuri cu sisteme de protecție împotriva urșilor să fie utilizate în mod corespunzător
Președintele consiliului județean a făcut apel către locuitorii din Băile Tușnad de a folosi în mod corespunzător containerele de deșeuri instalate cu sisteme sisteme de protecție împotriva animalelor sălbatice, să nu le lase deschise, iar în cazul în care constată că nu se pot închide să nu depoziteze deșeuri în acestea. În cazul în care constată că există persoane care lasă deschise aceste containere, sau depozitează deșeurile lângă containere să le atenționeze sau să aducă acest fapt la cunoștința persoanelor responsabile. Acești oameni reprezintă un pericol pentru comunitate și pentru turiști.
„Este incontestabil faptul că numeroși turiști care vin la Băile Tușnad o fac datorită urșilor, iar asta va ține până în momentul în care întâlnirea dintre om și urs se va solda cu o nenorocire”, a conchis Borboly Csaba.
NU selfie-urilor!
Pe pagina de Facebook azi demarează o campanie de conștientizare care are ca scop stoparea acțiunilor de fotografiere cu urșii:
https://www.facebook.com/pg/vadkarok/photos/?tab=album&album_id=1661906680560185
Observator urși – gratuit timp de două săptămâni
Szín János a menționat „renumitul fotograf Máté Bence a construit peste 100 de observatoare pentru animale sălbatice. Ne dorim să construim cele mai bune observatoare aici în regiune și să le facem cunoscute în întreaga lume.
„În următoarele două săptămâni, turiștilor care vor veni la lacul Sfânta Ana le vom oferi oportunitatea de a folosi observatoarele profesionale în mod gratuit. Mai multe informații despre acestea se pot afla pe pagina de web medveles.hu sau pe pagina de socializare https://www.facebook.com/lassukamedvet/”.
Borboly Csaba a adăugat că în activitatea consiliului județean de promovare turistică observatoarele vor ocupa în perioada următoare un loc de frunte. La nivel european și internațional promovarea acestei oportunități este importantă, alături de schi, mofete și turismul religios. Astfel, se face un apel pentru ca toate observatoarele de animale sălbatice să fie cuprinse într-o bază de date, datale de contact fiind ateptate la adresa info@judetulharghita.ro.
Respectă ursul! Nu hrăni ursul!
La finalul conferinței de presă, președintele Asociației Sfânta Ana, Dósa Elek Levente a prezentat acel material de zece puncte în care sunt prezentate măsurile care trebuie luate atunci când ne întâlnim cu ursul.
Îndrumarul de zece puncte poate fi consultat aici::
https://www.facebook.com/szentannato/photos/
Măsurile întreprinse cu privire la daunele provocate de urși puteți să le accesați la următoarele link-uri:
http://judetulharghita.ro/daune.html
https://www.facebook.com/pericolursi/ .
Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Miercurea Ciuc, 30 mai 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)117 vizualizări