A avut loc azi, 2 iulie la București dezbaterea publică organizată de ministerul mediului, iar conform informațiilor avute la dispoziție până la această oră, în ceea ce privește carnivorele mari, nu există schimbări: se aprobă cota de intervenție pentru 140 de exemplare, în vreme ce acest număr ar trebui să fie de trei ori mai mare. în primele zile ale lunii iulie, în județul Harghita au avut loc două atacuri ale ursului, ambele victime se află internate în spital.
Ultima actualizare: miercuri, 03 iulie 2019
„În vreme ce ministerul mediului practică politica struțului, la noi problemele cauzate de urs se soldează cu victime. În decursul ultimei săptămâni ursul a atacat o mamă a șase copii și un băiat de 15 ani, și azi este numai marți” – afirmă Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita referitor la dezbaterea publică cu privire la carnivorele mari organizată în cursul zilei de azi de Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului. Borboly a completat: este nevoie de reglementare, prevenție și intervenție, respectiv în ceea ce privește județul Harghita este nevoie ca ministerul să elaboreze un set de măsuri specifice deoarece nicăieri în România nu sunt atâtea victime ale atacurilor de urs, ca aici.
Consiliul Județean Harghita acordă de mai mulți ani o atenție sporită rezolvării acestei probleme, în acest sens a fost înființat Grupul de Lucru pentru Gospodărirea Durabilă a Peisajelor Culturale din județul Harghita. Tot prin colaborarea consiliului județean a luat ființă Platforma regională pentru coexistența oamenilor și carnivorelor mari Harghita ca parte a proiectului Comisiei pentru Natură și Biodiversitate din cadrul Comisiei Europene. În cadrul acesteia profesioniștii și părțile locale implicate – proprietarii de păduri, vânătorii, fermierii, crescătorii de animale - colaborează pentru a găsi o soluție pentru coexistența ursului și a omului.
Consiliul Județean Harghita a solicitat de ani de zile realizarea de către Ministerul Mediului a unui plan de management bine structurat, în care să fie cuprinse toate aspectele începând de la prevenirea daunelor cauzate de urși, până la conviețuirea cu aceste mari carnivore. A trecut aproape un an de la vizita din data de 8 august a ministrului mediului Grațiela Gavrilescu la Băile Tușnad, ocazie cu care Borboly Csaba Borboly Csaba îi înmânează o serie de propuneri în ceea ce privește problema urșilor, printre acestea numărându-se și propunerile referitoare la planul de acțiune în cazul urșilor, cele trei județe din secuime, în comun, urgentează aprobarea și punerea în aplicare a acestui plan, menționând că nu sunt specificate termene limită în cazul anumitor activități. Și de atunci se așteaptă punerea în aplicare a planului de acțiune.
La ultimele două întâlniri ale platformei pentru carnivorele mari – care au avut loc la București și Bruxelles – a fost unanimă decizia că este nevoie de luarea de măsuri în acest sens, deoarece viața oamenilor trebuie protejată.
Activitatea desfășurată de Consiliul Județean Harghita pe această temă poate fi consultată la următorul link:
https://judetulharghita.ro/daune.html
Miercurea Ciuc, 2 iulie 2019
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)63 vizualizări