Daune cauzate de animale sălbatice
duminică, 22 decembrie 2024 03:39:52

Reprezentanții administrațiilor locale din Harghita vor mai merge încă o dată la București

Gestionarea eficientă a speciilor de animale sălbatice, după model scandinav 

(0 Votări)49 vizualizări

Chiar și reprezentanții organizațiilor de protecție a mediului sunt de părere că este nevoie de intervenție urgentă în cazul în care vorbim de siguranța oamenilor. Ministerul Mediului nu a eliberat încă autorizație de intervenție în cazul celor doi urși care au rănit mai multe persoane în apropierea localității Dănești. Mai mult, conform legislației în vigoare, în aceste cazuri nu este nevoie de organizarea de dezbateri publice.

„Viața oamenilor nu poate fi obiectul dezbaterilor publice, iar forma actuală a ordinului ministerial pentru intervenție în cazul speciilor de urși și lupi este inaplicabilă” – a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita care a participat vineri, 21 iulie la dezbaterea publică în ceea ce privește ordinul ministerial sus-menționat și care a fost organizată la Ministerul Mediului (http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2017-07-05_Ordin_derogari_2017.pdf). Pe lângă reprezentanții organizațiilor de protecție a mediului, au fost prezenți la eveniment primari și viceprimari din județul Harghita, dar și conducători ai asociațiilor de vânătoare.

Borboly Csaba consideră că această dezbatere nu a fost în concordanță cu prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, unde la art. 7, alin. 13 se precizează faptul că în cazul situațiilor excepționale când se impune adoptarea de soluții imediate, proiectele de acte normative se adoptă în regim de urgență, fără consultare publică. În plus, siguranța vieții omenești este garantată de Constituția României.

„Nu este în regulă faptul că legea protejează urșii, în vreme ce dacă un om este rănit sau suferă daune materiale, legislația nu conține prevederi clare”, a spus Borboly Csaba.

Acesta a solicitat emiterea de îndată a ordinului ministerial, prin includerea modificărilor înaintate de către județul Harghita. Președintele consiliului județean consideră că datorită necunoașterii legislației românești și a celei europene în vigoare, există persoane care afirmă lucruri în necunoștință de cauză. Borboly Csaba va elabora un raport în cadrul Comitetului Regiunilor a cărui temă este reprezentată de coexistența dintre om și carnivorele mari (http://judetulharghita.ro/stiri/incapacitatea-bucurestiului-in-centrul-atentiei-la-bruxelles.html). În procesul de documentare desfășurat în acest sens, președintele consiliului județean nu a găsit nicio prevedere europeană care să interzică activitățile de gestionare a speciilor sălbatice. Mai mult, directivele Uniunii Europene menționează procedurile de prevenție, însă în România vorbim deja de intervenție. Cu alte cuvinte, nu am reușit să prevenim situațiile conflictuale dintre om și carnivorele mari. Borboly Csaba a ținut să sublinieze că în acest fel, România nu a reușit să își respecte angajamentele luate odată cu aderarea la UE.

„Statul român și-a asumat să păstreze populația din cadrul speciei, nu să crească numărul de indivizi și ar trebui să fim mândri de activitatea desfășurată de asociațiile de vânătoare, deoarece în ciuda cotei de intervenție, populația de urs a crescut numeric. Această creștere nu se datorează doar suspendării ordinului de intervenție care a avut loc în toamna anului trecut. Și în anii care au trecut s-au înregistrat daune și victime, însă din anul 2016 înmulțirea acestora a condus la o situație insuportabilă”, a amintit președintele consiliului județean, care i-a invitat pe reprezentanții ministerului de resort și cei ai organizațiilor de protecție a mediului în județul Harghita pentru continuarea dezbaterilor la fața locului.

Acesta a mai spus că pentru gestionarea acestor situații trebuie luată în considerare opinia specialiștilor în domeniu, care au studii de specialitate și a căror părere este susținută de institute de cercetare din domeniu. „Avem nevoie de gestionarea eficientă a speciilor de animale sălbatice, un model în acest sens fiind țările scandinave”, a conchis Borboly Csaba.

Bőjte Csongor Ernő, primarul localității Dănești a atras atenția audienței în ceea ce privește faptul că deși situația a fost raportată la minister, situația celor doi urși care au atacat localnici nu este rezolvată. A trecut o lună de la incidentul care a avut loc în data de 24 iunie și din păcate nu s-a emis încă ordin de intervenție, deși au fost rănite trei persoane. Primarul a ținut să menționeze că este primordială siguranța oamenilor, iar reprezentanții asociațiilor neguvernamentale prezenți la dezbatere au fost de acord cu faptul că este nevoie de intervenție urgentă în cazurile în care este pusă în pericol viața oamenilor.

Viceprimarul localității Sândominic, Albert Alfonz s-a declarat oarecum nemulțumit de rezultate deoarece această dezbatere a fost dominată de schimbul de idei între reprezentanții organizațiilor de vânătoare și cele de protecție a mediului. Doleanțele reprezentanților autorităților locale care sunt afectați în mod direct de problemele generate de urși, au rămas în umbră, acesta este motivul pentru care viceprimarul nu exclude o nouă deplasare a lor la București.

Despre activitatea desfășurată în acest sens puteți afla mai multe accesând următoarele pagini web: http://judetulharghita.ro/daune.html, respectiv https://www.facebook.com/pericolursi/.

Miercurea-Ciuc, 24 iulie 2017