A Bács-Kiskun megyei elnökkel egyeztettek a csíkszeredai megyeházán

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Újabb tapasztalatcserék és a további együttműködés lehetőségeiről egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke szeptember 9-én, szerdán. A csíkszeredai megyeházán tartott találkozón a testvérmegyék elöljárói számos olyan projektet vázoltak fel, amelyekhez kölcsönösen csatlakozhatnak, és így tapasztalatokat adhatnak át egymásnak. Ugyanakkor több olyan pontot talált a két megyeelnök, ahol nemzetközi partnerség révén konkrét eredmények valósulhatnak meg.

Mint elhangzott, az Egészséges Bács-Kiskunért uniós pályázat célja, hogy a megye lakossága egészséges életmódot folytasson, és különösen a munkavállalókra fókuszálnak, hiszen azok szervesen hozzájárulnak a fenntartható településfejlesztéshez és a gazdasági fejlődéshez. Ennek fényében a program célja az egészséges életmódra nevelés keretében felhívni a figyelmet a helyi biotermelés lehetőségeire, összefogásra ösztönözni a kisgazdákat, lehetőséget teremteni a jó minőségű termékek előállítására és értékesítésére. Ezt a kezdeményezést követné figyelemmel Hargita megye, megvizsgálva azon lehetőségeket, hogy a testvérmegyei együttműködés jegyében egy ehhez hasonló program megyénkben is megvalósuljon. Mindehhez alapul szolgálhatnak a már évek óta sikeresen megszervezett ingyenes szűrővizsgálatok, hiszen a bács-kiskuni orvosok minden évben szívesen látogatnak el Hargita megyébe. Az idén májusban, Csíkszentgyörgyön végzett szűrővizsgálatok végeztével is kellemes emlékekkel térhettek haza.

Turisztikai együttműködésről is tárgyalt a két megye vezetője. A Hargita Megye Tanácsa által alapított turisztikai önkormányzati társulásokhoz, egyesületekhez hasonlóan a testvérmegyében hasonló szervezeteket hoznának létre. Ennek folyományaként a két megye sikeresen tud majd együttműködni, turisták szervezése, kölcsönös ajánlatok, hirdetések terén is, amiben nagy potenciál rejlik mindkét megye számára.

Ugyanakkor Bács-Kiskun megyében szeretnék összefogni a kistermelői piacot, amire jó példák a nálunk már hagyományos havi vásárok. Ennek kapcsán az elöljárók egyeztetnek, hogy a testvérmegye lehetőséget kapjon a bemutatkozásra az őszi vagy a karácsonyi vásáron. Szerepet kapnának a Bács-Kiskun megyei borok, a helyiek elérhető áron jó minőségű borokat vásárolhatnak, ezáltal is lehetőség nyílik a termékek kölcsönös értékesítésére.

Mindezek mellett Hargita Megye Tanácsa részéről egy szakmai küldöttség még idén meglátogatja azt a fejlesztés alatt álló bács-kiskuni agrárlogisztikai központot, amely számos jó fejlesztési példával szolgál megyénk számára, főleg a biogazdálkodás terén.

Csíkszereda, 2015. szeptember 10.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774