Földrajzi leírás

Hargitai „kartoték”

Mit mondanak az adatok egy megyéről?

Azt, amit egy emberről egy kartoték – mindent és semmit. Felvillantják a lényeget, de azt épp csak jelzik, ami egyedi és ami megfoghatatlan.

Hargita megyéről leírhatjuk, hogy Romániában, Belső-Erdély keleti részén található, az se titok, hogy területe 6639 négyzetkilométer, amelyen 2011-ben 310 867 lakos élt.

Szokványos kartotékadat számba venni 9 városát, amelyből 4 municípium, 58 községét, illetve 236 faluját. 1968-ban, létrejöttekor kiötölt neve ugyan nem ősi, de a Hargita-hegységre utal, amelyben a megye második legnagyobb hegycsúcsa magasodik (Madarasi-Hargita, 1801 m); ennél a vezető csúcs is, a Rekettyés (Kelemen-havasok, 2021 m) alig valamivel emelkedik fölül.

Ezzel máris aláereszkedhetünk a mélybe, hiszen ha vannak is további csúcsai a megye gerincét képező hegyvonulatnak, illetve a keleti határát jelző Keleti-Kárpátok központi csoportjának, a megye nyugati részét szelídebb, lankás domvidék alkotja (Udvarhely), továbbá a megye életének fontos fűzére a „Székely-medencesor”, amely északról dél felé menedékes, mind tágasabb medencékkel illeszkedik egységbe Bélbor - Borszék - Gyergyó - Csík vonalán.

Hargita megye egyszerre szelíd és zord, attól függően, melyik részén, éghez közelebb vagy távolabb, gazdasági-társadalmi gócpontok vonzkörében él az ember, vagy a bölcs félrevonultság ritkásabb, de tisztább levegője élteti. Éghajlatáról elmondhatni, hogy mérsékelt szárazföldi, a szelek rendszerint nyugati irányból támadnak, de ugyancsak itt található Románia hidegpólusa: Gyergyóalfalu, Csíkszereda olykor a -40 C fok primátusáért vetekszik egymással, váltakozó eséllyel. Hava nem egyszer 120-150 napi vendégséget is összesít, vízháztartása ezért igen gazdag, s egyfelől az elérhető közelségben eredő testvérfolyók: a Maros és az Olt, másfelől a Küküllők és a Homoródok mentén kialakult élhető völgysávok teszik vonzóvá és megtartóvá az ország e szegletét.

Hegyei vulkanikus eredetéből fakadóan, a rendkívüli természeti szépségek mellett, mint amilyen a Szent Anna krátertó a Csomádban vagy a Mohos hegyiláp, sokszáz borvízforrása – emberi értéktartaléka mellett - mind-mind olyan gazdagságok, melyek a helyi öntudat és a legendás székely büszkeség máig tartó forrásai. Ezt egészíti ki a maga külön történetével és látványvilágával a Gyilkos-tó és környéke, tálcán kínálva a régiónak a turisztikába fektetett remény áldásait.

Növény- és állatvilágban nem szenved hiányt, ám a termesztett haszonnövényekkel némileg mostohán bánik a Hargita vidéki klíma; a viszonylag kevés napsütés miatt a zöldség- és gyümölcsfélék egy jó hányada szelídebb, adakozóbb vidékekről vándorol a megye piacaira, viszont a pityóka hűségesen kitart a hargitai ember mellett, jó csereeszközként nem egyszer kisegíti a szükségből.

Az adok és kapok örök törvénye alapján Hargita megye szívesen látja vendégül látogatóit, osztja meg velük természeti és kulturális értékeit, a több száz műemléki épületegyüttes megcsodálható és megbecsülhető, sőt meg is örökíthető, kellemes emlékek szerezhetők termálfürdőiről és gyógyhelyeiről, maradandó benyomások szokás- és hagyományvilágáról, egyszerűségében is igen ízletes konyhaművészetéről, a székelyföldi vendégszeretetről.

Az értékteremtő igyekezet egyre jobban teret hódít a Hargita mindkét oldala irányában, a műszaki haladás, a tudomány, a modern kor megannyi nélkülözhetetlen kihívása mellett még mindig a fa, az építőipari nyersanyagok, az agyag és a só jelentik e vidék „ütőkártyáját”.

A kartoték sajátja, hogy az adatlap egy-kettőre betelik, a szövegben már születésekor ott reked a teljességről való lemondás, de minden adata, jelzése azzal a reménnyel kap helyet benne, hogy a kötetben sorjázó képek mögött fölsejlik a hargitai ember élhető mindennapjainak ígéretes arca.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774