A fiataloknak is prioritást jelent az önkéntesség

Tudományos illetve önkéntes jellegű táborban vett részt az Alfalvi Ifjúsági Egyesület 

(1 Szavazat)126 megjelenítés

Hasznosan töltötte az Alfalvi Ifjúsági Egyesület az elmúlt nyarat, fiataljai részt vettek a Tudományok Táborában, ahová tudományos konferenciákon elért eredmények alapján hívták meg a résztvevőket, valamint önkénteseket toboroztak, akiket képzés során készítettek fel karitatív feladatokra, mint idősek segítése, programok szervezése. Mindkét rendezvényen való részvétel komoly lehetőséget jelentett a fiatalok számára tehetségük kibontakozásához, valamint nagy mértékben hozzájárultak, hogy az elkövetkezendő esztendőkben méltóan képviseljék a térség diákságát, iskolájukat és szülőfalujukat.

A Tudományok Táborába olyan kiemelkedő képességű középiskolásokat és egyetemistákat hívtak  meg, akik tehetségüket az országosan is elismert Tudományos Diákkörök Konferenciáin, a nemzetközi Pécsi Diákszimpóziumon és egyéb rangos szakmai találkozókon bizonyították. A fiatalok az említett konferenciákon és versenyeken elért eredményük alapján kerültek be a táborba, illetve a diákönkormányzat keretén belül kifejtett tevékenységük alapján. A táborban 20 fiatal 13 tudományos előadása került bemutatásra genetika, marketing, közgazdaságtan, biológia, néprajz, szociológia, pszichológia tudományterületekben. A bemutatott kutató munkák közül az egyesület tagjai a XII. osztályos diáklányok Bege Brigitta és Vargyas Emőke előadását emelték ki, akik az alfalvi iskolások tanulmányi teljesítménye és az énképük közötti összefüggést vizsgálták. A tudományos előadásokat György Botond szociológus által moderált szakmai vita követte, amelyhez a hallgatóság aktívan csatlakozott. Ezenkívül a táborlakók túrázás során a természettel valamint a közeli patakok vizének minőségével ismerkedtek meg a zseblaboros tevékenységek keretében. A tudományos tábor fő célja volt színvonalas szakmai tevékenységben részesíteni a fiatalokat, tudományos kapcsolatrendszerük erősítése, illetve a tudományoktól független, tartalmas szórakozást nyújtani nekik. A tábor alatt megfogalmazódott az igény, hogy a kolozsvári, vásárhelyi, csíkszeredai egyetemisták legyenek elkötelezettek, hogy közös találkozások során felkarolják és biztassák a pályaválasztás kezdetén levő fiatal tehetséges középiskolásokat.

Az Alfalvi Ifjúsági Egyesület a nyár folyamán húsz önkéntest toborzott, akiket a Konstruktív Önkéntesség programban keretében a Sövér Elek Szakközépiskola hozzájárulásával és Hargita Megye Tanácsa támogatásával szervezett önkéntesképző táborban készítettek fel a feladatra. A képzést szakemberek irányították, és ők gondoskodtak az önkéntesi munka vetületeinek ismertetéséről. A tábor képzési anyaga Kiss Zsuzsanna iskolapszichológus vezetése alatt zajlott. A szervezők elmondása szerint a projekt célkitűzése az önkéntes tudatformálás mellett az volt, hogy olyan humán bázis alakuljon ki, amelynek hatása az igény szerinti önkéntes feladatok ellátása. A kezdeményezés konkrét megvalósításaihoz tartoztak többek között a nyári vakációban végzett karitatív tevékenységek, idősek látogatása és segítése, közterületek tisztítása, fiataloknak programok szervezése. A képzés során alapvető hangsúly fektettek arra, hogy az önkéntesség a feladatok, felelősség, mellett sok örömmel, kellemes és hasznos időtöltéssel, új ismerősök és barátok szerzésével jár. Az önkéntesek az elméleti és gyakorlati tudás elsajátítása után remélhetőleg eredményesebben tudják majd kielégíteni a település közvetlen igényeit. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke levélben üdvözölte a fiatalok önkéntes kezdeményezéseit és megfogalmazta, hogy nagyra értékeli munkájukat, ugyanakkor megemlítette, hogy Hargita Megye Tanácsa is kiemelten foglalkozik az önkéntesség témakörével – „Örömömre szolgál, hogy Önöknek, fiataloknak is prioritást jelent.” – írta. A képzés befejezésével a fiataloknak nem ért véget az önkéntes tevékenység, hiszen iskolakezdés után az oktatási szaktálca által kezdeményezett önkéntes programhoz csatlakozva gyümölcs-zöldség adománykosár nevű tevékenységet végeznek.

Csíkszereda, 2017. szeptember 5. 


[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774