A Székely termékek jövője a minőség biztosításán múlik

Lezárult a CAPtion projekt

(0 Szavazat)17 megjelenítés

Értékünk az egészséges élelmiszer címmel tartották meg a CAPtion projektzáró konferenciáját június 21-én, pénteken, a csíkszeredai megyeházán. Az EU-s programra Hargita Megye Tanácsa és alárendeltségébe tartozó Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség 2017-ben pályázott, amelynek közel 232 ezer eurós költségvetéséhez a megyei tanács 40 százalékos önrésszel járult hozzá. A projekt célja a közös agrárpolitika (KAP) által nyújtott uniós támogatások jelentőségének népszerűsítése, valamint az EU állampolgárait érintő szakpolitikák bemutatása.

A projekt Hargita megye és egész Székelyföld vonatkozásában a helyi kis- és közepes termelők, gazdálkodók érintettsége mellett szorosan összefügg a Székely termék mozgalom jövőjét illetően is.

Mint azt Csilip Árpád, a megyei tanács fejlesztési ügynökségének vezetője hangsúlyozta a Székely termék mostanra 136 termelője több mint ezer termékére szerezte meg a védjegyet. Ugyanakkor a hagyományos- és helyi termékekkel már nem csak a helyi vásárokon, hanem már negyven külföldön szervezett vásáron is szerepeltek és további európai nagy városokba tervezik a termékek bemutatását, népszerűsítését. A számokon túlmenően azonban az igazgató hangsúlyozta a cél nem a számok növelése, hanem a termékek minőségének javítása, megőrzése. Erre a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Tamási Dezső projektmenedzser ismertette a program eredményeit. Ennek egyik legfontosabb hozadéka a szekelytermek.ro oldal újragondolása, amelyben helyet kap egy webshop is a termékek számára. Egy arculati kézikönyv kiadását is szükségesnek érezték, hogy a termelők számára egységes arculatot szabjanak meg és ez egységesen tükröződjön minden védjeggyel rendelkező terméken is. A gazdák, termelők, és kézművesek munkáját megkönnyítendő, valamint a folyamatos fejlődést biztosítandó e-learning tananyagot is összeállítanak, amely okostelefonról és számítógépről egyaránt elérhető lesz számukra. Mindezek mellett pedig termékbevizsgálási módszertant is kidolgoznak, még inkább garantálva ezzel a minőséget.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a Székely termék mozgalom Hargita megye nagykövete. Kiemelte, most már kétségtelen az, hogy a védjegyre szükség volt Székelyföld számára, ezt a munkát pedig Hargita Megye Tanácsa annak ellenére is felvállalta, hogy számos akadályba ütközött a számvevőszékkel és a fogyasztóvédelmi hivatallal is. Ma azonban, mint mondta, három szinten dolgoznak annak érdekében, hogy a helyi kis- és közép termelők munkáját támogassák. A megyei tanács elnöke többször felszólalt az Európai Régiók Bizottsága tagjaként is a témában. Legutóbb június 17-én a bizottság természeti erőforrások és mezőgazdaság szakbizottsági ülésén. Mindezek mellett ugyanakkor, szoros munkakapcsolat alakul ki a témában, miután márciusban Francis Fay, az Európai Bizottság főigazgatóságának vezetője felkérte Hargita Megye Tanácsát, hogy a mezőgazdasági kérdésekben legyen az EB közvetlen partnere a térségben, annak érdekében, hogy a szakpolitikai üzenetek minél szélesebb körben eljussanak a kisgazdákhoz. Ezen a workshopon egyébként több székelyföldi gazda is részt vett. A megyei tanács elnöke megköszönte az RMDSZ parlamenti képviseletének munkáját is, törvénymódosításokkal ugyanis segítik a helyi termelők mindennapjait.

Antal Lóránt, Hargita megyei RMDSZ-es szenátor elismerését fejezte ki az eddig elért eredményekért és hozzátette, a Székely termékek akkor lesznek még inkább sikeresek, ha a bukaresti vásárlók is rájönnek, hogy például a védjeggyel rendelkező sajtok vetekednek a svájci sajtokkal.

A zárókonferencián Szőcs Előd és Orbán Ferenc csíkszeredai szakácsok is értekeztek a helyi gasztronómiai szokásokról, kiemelve, hogy a helyi éttermek esetében is nagyon fontos lenne, ha kínálatukban minél több helyet foglalnának el a helyi, minőségi alapanyagokból készült ételek.

Demeter László biológus és Hargita Megye Tanácsának Tájgazdálkodási munkacsoportjának vezetője örvendetesnek nevezte, hogy a megyében felismerték, a gazdaságokat ma már össze tudják kapcsolni természeti értékeinkkel és egyre többen odafigyelnek a kíméletes tájgazdálkodásra.

Fábián Sarolta rezidens orvos az élelmiszerek egészségügyi vonatkozásában tartott előadást. Mint mondta, sokunk választjuk a gyorsételeket, amelyek túlzott fogyasztása számos egészségügyi kockázatot hordoz, azonban ezen gyorsételeket is ellehet készíteni egészséges, helyi alapanyagokból.

György Éva, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense, és Ladó Hunor falugazdász a termékek bevizsgálásának lekövethetőségének fontosságáról, valamint a bio minősítéséről beszéltek.

Csíkszereda, 2019. június 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774