Az értékőrzés jegyében zajlott a Székelyföldi Akadémia előadás-sorozata

(0 Szavazat)15 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyéért Egyesület, illetve az érintett községek önkormányzatainak közös szervezésében valósult meg a Székelyföldi Akadémia építészeti előadás-sorozata, amelyre első alkalommal Kápolnásfalun, majd Gyergyóremetén és végül Kászonaltízen került sor.

A programokon a térség olyan neves építészei tartottak prezentációt, mint Esztány Győző, Tövissi Zsolt és a nem rég Orbán Balázs díjjal kitüntetett Köllő Miklós.

– Nem titkolt célom felhívni a figyelmet egy pusztuló értékre, a székely csűrre, illetve annak falukép meghatározó szerepére – nyitotta meg Esztány Győző Csűrjeink újrahasznosítása című előadását, majd ötleteket és megoldásokat mutatott be a kihasználatlan csűrök szakszerű felújítását illetően.

Tövissi Zsolt előadásában azt bizonyította, hogy igenis tökéletesen bővíthetőek a meglévő házaink a mai kor igényei szerint.

– Fontos, hogy úgy kell bővítenünk, hogy nem rontjuk el a ház eredeti jellegét, kulcsmottóm, hogy az igényeket könnyebben alakíthatjuk, mint a házainkat – emelte ki Tövissi. Az érték az nem csak egymagában áll, hanem azt egy értéknyalábként lehet értelmezni – történeti érték, régiség, hitelesség, egyediség, használati értéke, új értéke, és ha most elveszíti az anyagi hordozóját, attól még számtalan értéket őriz továbbra is – hangsúlyozta. 

Köllő Miklós a vidéki építészet lényegéről beszélt, ami elmondása szerint nem csupán a ház meg a csűr, hanem a hegyoldal, a patak és a fuszulykakaró.

– A keresztcsűrös rendszer a fákkal együtt mikroklímát alakít ki, egy jól működő, százéves rendszert, melyet egyetlen tudatlan mozdulattal elronthatunk, ha lebontunk egy csűrt, csak hogy jó kilátásunk legyen – emelte ki Köllő Miklós a vidéki építészet lényegéről tartott prezentációjában. 

Az előadásokat követő napokban a Pogány-havas Kistérségi Társulás és Felcsík Kistérségi Társulás kiadványaiból készült kiállítási anyag megtekinthető a helyszínen, jelen pillanatban a kászonújfalvi kultúrotthonban.

Csíkszereda, 2018. november 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774