Borboly Csaba: a soron következő finn uniós elnökség kezelje prioritásként a projektalapú oktatási módszer népszerűsítését

Az európai fiatalok jövőjét az oktatási rendszer innovációi fogják meghatározni az elkövetkező hét évben

(0 Szavazat)37 megjelenítés

A Régiók Európai Bizottsága június 26-27-én tartja 135. plenáris ülését Brüsszelben. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Bizottsága raportőre június 26-án, szerdán mutatta be A STE(A)M – tárgyak oktatásának erősítése az EU-ban című jelentését. A jelentést a bizottság ellenszavazat nélkül megszavazta.

Az élmény- és projektszemlélet alapú STE(A)M (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer egy olyan projektalapú irány, amely az egyes szakterületeket nem külön-külön, hanem egymással összehangolt, multidiszciplináris rendszerben kezeli. Az egyes szakterületekkel kapcsolatos készségek fejlesztését pedig egységes, integrált alapon kezeli. Ez a módszer a skandináv államokban egy bevált módszer az agyelszívás megfékezésére. A munkadokumentum szerint ezekben a szakmákban középtávon jelentősen növekszik a munkahelyek száma, amely egy olyan terület, ahol gyakorlatilag minden tagállamban a legalacsonyabb a munkanélküliség. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben megfigyelhető ezen oktatási módszer területén a tanárhiány, a diákok érdeklődésének csökkenése, valamint az oktatás és a munkaerőpiac közötti összhang hiánya.

Borboly Csaba, az EU tanácsadó szervének raportőre jelentésében javasolja, hogy a témában készüljön el, az RB gondozásában a STEM fejlesztésének és hatékonyabb alkalmazásának fehér könyve, amely hozzásegítheti a helyi és regionális törekvések felkarolását. Ezt elősegítendő egy általánosan alkalmazható keretminta-tanterv kidolgozását sürgeti az oktatás minden szintjére. Ezt miután az Európai Bizottság megvizsgálta, hogy a tagállamok megfelelő prioritással kezelik-e STEM kezdeményezések támogatását. Javaslatot tesz ugyanakkor, hogy az élmény és projektalapú oktatási módszert integrálják a ma már meglévő és népszerű programokba, mint az ERASMUS vagy ESZA+.

A raportőr hangsúlyozta, az európai fiatalok jövőjét leginkább az oktatási rendszer milyensége fogja meghatározni. Éppen ezért szorgalmazza, hogy a soron következő finn EU-s elnökség kezelje prioritásként ezen oktatási módszer népszerűsítését.

– Hargita megye, Székelyföld számára kitörési lehetőség ezen innovációs oktatási módszer gyakorlatba ültetése, hiszen olyan kompetenciákat, gondolkodásmódot ösztönöz, amelynek segítségével fiataljaink könnyedén elhelyezkedhetnek. Mindazonáltal a térségnek is nagy szüksége van a STEM-munkaerő kitermelésére annak érdekében, hogy gazdaságilag Hargita megye felvehesse a versenyt az ország fejlettebb régióival is. Erősítenünk kell a minőségi oktatáshoz való hozzáférést a kisebbségek számára is, illetve összhangba kell hozni az oktatási rendszert a változó gazdasági és munkaerőpiaci igényekkel. Ezen igények ma már Romániában láthatóan meghaladták az oktatási rendszer képességeit. Sürgős változtatásokra van szükség, minden évben módosul az oktatási törvény, de sosem a gazdasági és munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően, ezért tehetséges fiataljainkat a nyugat elszívja – hangsúlyozta Borboly Csaba, akinek ma harmadik jelentését fogadta el a bizottság az oktatás témakörében.

A raportőr munkáját Csák László, a Régiók Bizottsága külső szakértője segítette. A szakértő szerint, a STEM bevezetéséhez szükséges radikális átszervezést és beruházásokat a tagállamok tanügyminisztériumai alig-alig lépték meg, most viszont a helyi és regionális önkormányzatok saját kezükbe veszik ezeket a fejlesztéseket. Azok a régiók lesznek sikeresek Európában, ahol lesz jól képzett, helyi identitással is rendelkező STEM munkaerő.

A raportőr közösségi oldalán is összegezte a mai nap eredményét:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1103436436533883/

A jelentés ütemtervét, korábbi közleményeinket és a munkadokumentumot az alábbi linken érhetik el:

https://www.borbolycsaba.ro/a-steam-targyak-oktatasanak-erositese-az-eu-ban/

Borboly Csaba előző, az oktatás területén készített korábbi jelentései az alábbi hivatkozásokon olvashatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/

Még több fotó a plenáris ülésről a bizottság Flickr oldalán érhető el:

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/albums/72157709261579548

 

Csíkszereda, 2019. június 26.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774