Borboly Csaba: az oktatás módszerét, tartalmát összhangba kell hozni a változó gazdasági igényekkel

A skandináv államokban bevált projektalapú oktatás egy járható út Székelyföld számára is

(0 Szavazat)63 megjelenítés

Az olaszországi Palermoban ülésezik a Régiók Európai Bizottsága (RB) szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra területeiért felelős szakbizottsága (SEDEC) február 18-19-én. A konferenciával egybekötött ülésen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és az Európai Néppárt frakciójának politikai koordinátora a RB szakbizottságában bemutatta munkadokumentumát is, amely a STEAM – tárgyak oktatásának EU-ban történő erősítésére tesz javaslatot. 

Az ülés munkadokumentumai az alábbi linken tanulmányozhatóak:

https://memportal.cor.europa.eu/Agenda/Documents?meetingId=2156530&meetingSessionId=2194134

Borboly Csaba hangsúlyozta, Európa szerte a legnagyobb kihívás, hogy miként lehet az oktatás tartalmát összhangba hozni a gazdaság megváltozott igényeivel, ehhez pedig fontos, hogy a 2021–2027 időszakban világossá tegyék, melyek azok az oktatási megoldások és lehetőségek, amelyek leginkább hozzájárulhatnak a sikeresen fejlődő, befogadó, esélyegyenlőségre törekvő tudásalapú európai gazdasági modell további fenntartásához.

– A fiatalok oktatás- és foglalkoztatáspolitikája egy olyan terület, amit folyamatosan kell alakítani, újra kell gondolni a célokat és a tevékenységeket, figyelembe véve az éppen aktuális gazdasági és politikai helyzetet. Az agyelszívás jelensége Európa szerte jellemző, amely leginkább a Közép-Kelet Európai országokat érinti, különösen, ami az úgynevezett „kézelszívást” illeti. Az olyan projektalapú oktatási módszerek, mint a STEAM jelentős kitörési lehetőséget rejt egy térség számára, amennyiben azt megfelelően gyakorlatba ültetik az oktatásban és a munkaerőképzésben. Ezekben a szakmákban bizonyított, hogy középtávon jelentősen növekedhet a munkahelyek száma – emelte ki A STEAM – tárgyak oktatásának erősítése az EU-ban című jelentés raportőreként Borboly Csaba, hozzátéve, a skandináv államokban ez egy bevált módszer, az agyelszívás megfékezésére, ezért szükséges megvizsgálni, hogy helyi és regionális szinten ezeket hogyan lehet beépíteni.

A STEAM (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer alapja, hogy az egyes szakterületeket nem külön-külön, hanem egymással összehangolt, gyakorlatilag multidiszciplináris rendszerben kell oktatni. Az egyes szakterületekkel kapcsolatos készségek fejlesztése pedig egységes, integrált kezelése. A módszer gyakorlatba ültetése egy térségnek jelentős fejlődést hozhat, hiszen a kutatások szerint a STEAM szakmákban középtávon is jelentősen növekedhet a munkahelyek száma, ez az a terület, ahol gyakorlatilag minden tagállamban a legalacsonyabb a munkanélküliség. Mint ilyen, nem csak a felsőoktatásban, de megalapozó jelleggel minden alapfokú oktatási szinten érdemes vele foglalkozni. Ehhez pedig szükség van a tanárképzés és posztgraduális képzések fejlesztésére is.

Borboly Csaba továbbá felhívta a figyelmet az elszigetelt és elnéptelenedés miatt veszélyeztetett településekre is, ahol olyan infrastrukturális beruházások, mint a szélessávú internet hozzáférés biztosítása mérsékelheti ezt a folyamatot. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás segítségével is, amelynek Hargita Megye Tanácsa is tagja, korábban kilenc település nyert pályázatot a Wifi4EU EU-s program keretében. Ezen támogatásból a települések közterein, parkjaiban, középületeiben ingyenes, nagy sebességű vezeték nélküli internet infrastuktúrát építhetnek ki. Ez ugyanakkor nagyban hozzájárul, ezeken a településeken az öko-, vagy bakancsos turizmus kiépítéséhez, népszerűsítéséhez is, annál is inkább, mert az üdülési jegyek (voucherek) jelentős hányadát Hargita megyében használták fel a turisták.

Borboly Csaba felszólalásának részlete a közösségi oldalon tekinthető meg:

https://www.facebook.com/215328865181171/posts/1977304642316909/

Borboly Csaba a Régiók Bizottságában kidolgozott oktatással kapcsolatos korábbi jelentései alább tanulmányozhatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/

Csíkszereda, 2019. február 18.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774