Család, kamaszok problémái, helyes táplálkozás

Gyereknevelésről szóló előadássorozat a Székelyföldi Akadémián

(0 Szavazat)48 megjelenítés

Gyermeknevelési kérdéseket latolgatott a Székelyföldi Akadémia előadássorozata Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyéért Egyesület és az érintett községek önkormányzatainak közös szervezésében. Az előadássorozat december 12-én Gyergyóditróban zárult. Népes közönség volt kíváncsi az előadásokra, főként szülők, nevelők, pedagógusok jöttek el.

A Csíkmindszenten, Csíkszentsimonban, Gyergyóalfaluban és Gyergyócsomafalván megtartott alkalmakon  Forró-Erős Gyöngyi pszichológus, mentálhigiénés szakember és Kádár Enikő pszichológus adtak elő, illetve Csíkszentimrén jelen volt Szász Hunor dietetikus is.

Gyermeklélektanról szülőknek - a gyermeknevelés rejtelmei című előadásában Kádár Enikő pszichológus hangsúlyozta, hogy a család olyan közeg lehet a gyermek számára, ahol megélheti a biztonság érzését, és ez erős támpontot ad a személyiségfejlődéshez. Az egyén személyisége akkor stabil, ha a külső világ bármilyen változására, a belső világa ugyanaz marad. A gyerek akkor érzi jól magát a bőrében, ha elfogadják olyannak, amilyen ő valójában. A nevelésnek két nagy lehetősége van: legyél aki vagy, vagy legyél az, akivé a szülő akar tenni.

Szenvedélyes-e a tizenéves? Aki kamaszgyermeket nevel, minden bizonnyal rögtön tudja a kérdésre a választ. De miért olyan a kamasz, amilyen? Miért hullámzik a hangulata? Miért dacol, sőt, néha akár ellenséges a szüleivel? Miért fontosabbak számára a kortársai, mint a családtagjai? Miért feszült? Miért lusta? Egy sor kérdés, amelyet a kamaszokat nevelő szülők gyakran tesznek fel maguknak, és amelyeket sorra próbáltunk megválaszolni azon az előadáson, amelyet Forró-Erős Gyöngyi pszichológus, mentálhigiénés szakember tartott a Székelyföldi Akadémián. És ha már kamaszkor, krízisidőszak, tele feszültségekkel, kíváncsisággal, mindent kipróbálni, megtapasztalni akarással, a kamaszra nagyon erős, és nem mindig pozitív hatást gyakorló kortársakkal, egyre könnyebben elérhető legális és illegális drogokkal, akkor szülőként is jó szembenézni a témával, tudni, hogy a kipróbálástól hogyan is vezet az út a függőségig. Mennyire számít ennek kialakulásában a genetikai háttér vagy éppen a családban látott minta, de tudni azt is, hogy a függőséggel szemben védelmet jelent a kamasz számára a szülőkkel kialakított bizalmi kapcsolat, az együtt töltött minőségi idő, az értelmes elfoglaltság, az örömet, sikert, megelégedettséget eredményező tevékenységek.

Kamaszokkal beszélgetve a témáról, hamar rájöhet bárki, hogy mennyire a hétköznapi életük részévé vált a virtuális térben megtapasztalt bántalmazás. Az enyhébb cikizésektől az akár nagyon súlyos következményekkel járó csúfolásokig, a kiközösítés, az áldozatról szóló pletykák terjesztése, vagy akár olyan képek, információk közzététele és terjesztése, amelyekhez az áldozat nem járult hozzá, mindennapi történéseknek számítanak a virtuális térben. Milyen következményei lehetnek az online bántalmazásnak? Miért lehet súlyosabb, mint a valós életben megtörténő, hasonló bántalmazási forma? Mit él át az áldozat? Hogyan ismerhetem fel, ha a gyermekem online bántalmazás áldozata? Ki és miként tud segíteni? Ezeket a kérdéseket boncolgatta a pszichológus. 

Szász Hunor dietetikus elmondta, hogy miért fontos a gyermek szervezetének a helyes táplálkozás, a rendszeres étkezés, a helyesen elkészített ételek, a megbízható forrásból származó alapanyagok, a folyadékfogyasztás, a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, olajos magvak beillesztése az étrendbe. Kitért a gyorsételek és divatos üditőitalok veszélyei, és hogy miért fontos a helyes minta.

Csíkszereda, 2018. december 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774