Építjük a testvérmegyékkel a kapcsolatot

Online találkozó az örményországi Lorj régió képviselőivel

(0 Szavazat)18 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa online találkozót tartott június 19-én, pénteken az örményországi testvérmegyénk, Lorj régió képviselőivel. A találkozó a testvérmegyei együttműködés konkrét lépéseiről és az együttműködés fő témaköreiről szólt. Az együttműködés mindkét fél részéről pozitívumot, segítséget, új lehetőségeket jelent, ezért fontos, hogy a külföldi testvérmegyékkel és régiókkal szoros kapcsolatot ápoljunk az elkövetkezőkben is.

Az örmény régióval való kapcsolat kezdete 2017. szeptember 10-re tehető, ekkor Hargita Megye Tanácsa és Lorj régió aláírták az együttműködési szándéknyilatkozatot Gyergyószentmiklóson, majd 2019. szeptember 27-én Vanadzorba aláírták a testvérmegyei szerződést is. A tavaly szeptemberi kiutazáskor a következők kapcsán beszéltek együttműködési lehetőségekről: oktatási intézmények közötti együttműködés, táborok szervezése gyerekeknek és fiataloknak, gasztronómia, vállalkozói tanácsadás, gazdasági, kereskedelmi együttműködés, és nem utolsó sorban a kulturális együttműködés.

Az online találkozón az örmény testvérmegye részéről részt vett: Andrey Ghukasyan kormányzó, Gayane Markosyan kormányzó helyettes, Hermine Gasparyan, turizmusért felelős személy, Henri Matinyan, a kormányzó helyettes tanácsadója. Hargita Megye Tanácsa részéről részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

A találkozón megfogalmazódott a kölcsönös nyelvtanulás lehetősége: az örmény nyelv oktatása Hargita megyében, valamint a magyar nyelv oktatása Örményországban. Ezek a koronavírus miatt a közeljövőben online szerveződnének a későbbiekben lehetne a tanárok utaztatásával is.

A kultúra terén javaslat hangzott el együttműködésre a szellemi kulturális örökség mentén, a szakértők közötti tapasztalatcsere révén. Ugyanakkor tervezik örmény kulturális események szervezését Hargita megyében, magyar kulturális események szervezését Örményországban.

A turizmusra is jó hatással lehet az együttműködés, ennek érdekében a Hargita megyét népszerűsítő kisfilmet lefordítják örmény nyelve, hogy ott népszerűsítsék a térséget.

A gazdaság fellendítése érdekében online gazdasági konferenciát terveznek, vállalkozói fórumokot és expókat, valamint keresik a cserekereskedelem lehetőségét is.

 

Csíkszereda, 2020. június 20.


[ Știri internaționale ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774