Erősödik az egyetemek regionális szerepe

Borboly Csaba a felsőoktatási témájú jelentésének következményeiről számolt be

(0 Szavazat)49 megjelenítés

Az európai felsőoktatás helyzetéről készült tavalyi jelentéséről számolt be a Régiók Bizottsága Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottságának április 29-i, szerdai ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A spanyolországi Santanderben tartott gyűlésen a megyeelnök hangsúlyozta: a 2014 januárjában elfogadott jelentésének számos következménye volt az európai uniós programokban, ennek nyomán változtattak a Horizont2000 és az Erasmus programon, továbbá a dokumentum a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem regionális szerepének erősítéséhez is hozzájárul, ami a kisebbségi oktatás szempontjából is rendkívül fontos.

Az európai felsőoktatás a világban című jelentés összeállításában előnyt jelentett, hogy Borboly Csaba raportőrként egy többnyelvű régiót képvisel, ahol a kisebbségi tannyelvű felsőoktatás alig pár évtizedes múlttal rendelkezik. A kidolgozást egyeztetések sorozata előzte meg, regionális konzultáció a román felsőoktatási intézmények képviselőivel, egyeztetés európai uniós intézmények szakértőivel, az Európai Bizottság felsőoktatási biztosával, valamint a litván elnökség oktatási képviselőivel. A dokumentumnak kettős jelentősége van: felhívja a figyelmet a különböző régiókban működő egyetemek fontosságára – esetünkben ilyen a Sapientia egyetem –, hogy ezen intézmények diákjai is ugyanolyan esélyeket kapjanak, mint a neves egyetemek végzettei, továbbá az Európai Unió intézményeinek figyelmét a nemzeti kisebbségekre irányítja.  Ezáltal a kisebb, regionális és kisebbségi egyetemek megkerülhetetlenül és egyértelműen bekerültek az RB véleményébe, és ezzel az EU szakpolitikájának részévé váltak. A dokumentumról további információ érhető el itt: http://cor.europa.eu/en/activities/opinions/Documents/1960%20opinion%20flyer%20EDUC-V-038%20HU.pdf
Borboly Csaba 2012 októberétől állandó tagja a Régiók Bizottságának. Tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

 

Csíkszereda, 2015. április 29.
 


További információk: Régiók Bizottsága

[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774