Felejthetetlen élmény a Yuppi Tábor!

Beteg gyerekek táboroztatását támogatja Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)13 megjelenítés

Kilenc év, 19 élményterápiás tábor, 749 súlyos beteg gyerek és családtagjaik, 785 önkéntes – így foglalható össze számokban a Hargita Megye Tanácsa által is támogatott Yuppi Tábormozgalom elmúlt 9 évének nyári vakációs mérlege. Idei első táboruk július 14-én kezdődik, de a nyár folyamán több alkalommal fogadnak beteg gyerekeket.

Egy családban a gyermek a legnagyobb kincs, de ha valamilyen súlyos betegségben szenved, megváltozik mindannyiuk élete. A Yuppi Tábor különféle kórok megértésében, elviselésük megkönnyítésében segítene a táborokkal, ahol inkább a gyerekek képességeire, mintsem korlátaira figyelnek. A szervezők célja, hogy a gyermekek személyre szabott kihívások teljesítésével érjenek el sikereket, könnyebben barátkozzanak, hasznosnak érezzék magukat, felfedezzék erősségeiket, képességeiket. A táborban gyűjtött élményeket a betegséggel való küzdelemben, a mindennapokban is használni tudják.

A Yuppi Tábort már kilencedik éve szervezik meg, mert hisznek abban, hogy minden gyermeknek joga van a gyerekkorhoz, így a diabéteszes, reumás és onkológiai betegségben szenvedő gyerekeknek is. „A Yuppi Tábor csodavilágában a krónikus és súlyos beteg gyerekek és családjaik életre szóló élményekkel gazdagodnak és felfedezik a magukban rejlő erőt” – vélik a szervezők.

A táborban élményterápiás tevékenységekkel várják a gyerekeket: magaskötélpálya-mászás, lovaglás, evezés, íjászat, kézműves foglalkozások, fotográfia, színház és bűvészkedés is szerepel a programban. Július 14-20. között zajlik a diabéteszes kisgyermekeknek szóló tábor, július 28-augusztus 3. között a diabéteszes fiatalok táboroznak, augusztus 18-24. között a rákbeteg és autoimmun betegségekkel küzdő fiatalokat várják, augusztus 29-szeptember 1. között pedig olyan családok táboroznak együtt, amelyekben az onkológiai betegségben szenvedő gyerek 10 év alatti.

A Bukaresti Onkológiai Intézet adatai szerint Romániában évente ötszáz gyermeket diagnosztizálnak rákos betegséggel, 80 %-os gyógyulási aránnyal. A diabétesz pedig a XXI. század betegségének nevezhető gyakorisága miatt, a statisztikák szerint közel 3000 gyermek és fiatal szenved I. típusú diabéteszben, akik különleges étrendet igényelnek és naponta legalább három alkalommal inzulinra van szükségük. A juvenilis idiopátiás artritisz (JIA) egy kevéssé ismert és elterjedt gyermek- és fiatalkorban jelentkező, krónikus sokízületi gyulladással, gyakran mozgáskorlátozással járó autoimmun betegség. Romániában a lakosság mintegy 2%-a cöliákiával él, köztük 30 ezer gyerek, viszont csak körülbelül 3000 személyt diagnosztizáltak. A lupusszal élők száma körülbelül 9000, 90%-uk 15 és 44 év közötti lány, illetve nő.

Csíkszereda, 2019. március 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774