Folytatják a Csík-térségi gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő beruházások támogatását

Újabb kétmillió lejt osztott vissza településeknek Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)57 megjelenítés

Rendkívüli tanácsülést tartott Hargita Megye Tanácsa október 1-én, kedden a csíkszentsimoni kultúrotthonban. Újabb összegek kerültek visszaosztásra a jövedelemadó 7,5 százalékából. A Dánfalván tartott kihelyezett tanácsülést követően ezúttal is több mint kétmillió lejjel egészítették a települések költségvetését. Ezen támogatások elsősorban a Csík-térségi gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő beruházásokhoz járulnak hozzá.

Csíkszentsimon község költségvetését újabb 410 ezer lejjel egészítik ki a gázhálózat kiépítésére, ezúttal a gáz elosztó állomásra. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a lakosság ezirányú igénye, ugyanis növekedésnek indult a térség gazdasága is, az új vállalkozásoknak köszönhetően egyre több munkahely létesült. Ezzel a beruházással tovább lehet fejleszteni a térséget és még több vállalkozás indulhat, amely a megyének is javadalmazó lesz. A községnek 2017-ben további 449 ezer lejt hagyott jóvá a testület ugyanezen célra. A települések gázhálózatainak fejlesztésére a megyei tanács idén több mint 1,2 millió lejt osztott vissza összesen. Csíkcsicsó, Csíkmadaras, Csíkrákos, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csíkszenttamás, Csíkszentmihály, és Madéfalva községek fejlesztik nagy léptékben a községek gázhálózatait.

– A községek költségvetéseit elsősorban a gazdaságélénkítő beruházások folytatására egészítettük ki egész évben. Ezen beruházások ugyanis nagyban hozzájárulnak a vállalkozások számára szükséges feltételek megteremtésére, az új vállalkozások ide csalogatásával ugyanis még több munkahely jön létre a térségben – hangsúlyozta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

Ugyancsak a jövedelemadó visszaosztásából idén összesen 515 ezer lejt osztott vissza a megyei tanács a Madéfalván és Csíkszentdomokoson elképzelt ipari parkok, valamint a Balánbányára tervezett vállalkozói inkubátorház megvalósítására.

Csíkszentdomokosnak a tegnapi tanácsülésen 340 ezer lejt szavazott meg a tesület, amellyel a község a majdani ipari parknak helyet adó területet és épületeket vásárolná meg, valamint az előmegvalósíthatósági tanulmányt is elkészítenék. Ezzel vállalkozásokat csalogatnának a térségbe, mivel a balánbányai bánya bezárását követően mostanáig sem jelent meg olyan cég, amely jelentősebb munkahelyeket hozna létre. A Madéfalván elképzelt ipari park megvalósításához is hozzájárult a megyei tanács. A dánfalván tartott tanácsülésen ugyanis Csíkcsicsó községnek 50 ezer lejt osztottak vissza a parkhoz vezető bekötőút telekkönyvezésére.

Csíkszentmárton a művelődési ház felújítása mellett, amelyre 290 ezer lejt igényelt, a szakoktatásba fektetne. A Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában egy oktatási központot hoznának létre, ahol egy tankonyhát is kialakítanának az iskola 120 diákja számára. Hargita Megye Tanácsa erre a célra 105 ezer lejt folyósít. – A térségben egyre inkább bővül a turisztikai kínálat, amelyhez megfelelő, itthon képzett munkaerőt kell biztosítanunk. Az ehhez tankonyhák felszerelésével fiataljaink könnyen elhelyezkedhetnek itthon – tette hozzá a megyei tanács elnöke

A megyei tanács elnöke több ifjúsági vezetővel konzultál. A Madéfalván szervezett találkozón konkrét igényként fogalmazódott meg a fiatalok részéről hangszerek vásárlására folyósított támogatás. Ennek mentén a tegnapi ülést megelőzően több község is ez irányú kérést nyújtott be költségvetésük kiegészítésére.

Csíkszentimre a helyi fúvós csoportot támogatná. Ehhez igényelt 25 ezer lej kiegészítést a megyei tanácstól, amelyből új hangszereket vásárolnak a fiataloknak. Jelenleg 23 diák tanul a helyi népiskolában valamilyen hangszeren, amelyeket más településektől kölcsönzik, illetve egy párat használtan vásároltak.

Csíkszenttamás község is 47 ezer lejben részesül, amelyből a helyi ifjúsági fúvószenekar számára vásárolnak új hangszereket. A zenekar idén 40 új fiatallal bővült.

Csíkszentmihály ugyanerre a célra 49 ezer lejt igényelt.

Csíkszentkirály 48 ezer lejben részesül, amelyből hangszereket és egyenruhát vásárolnak a helyi zenekarnak. 21 ruha és 11 hangszer vásárlása a cél.

Ugyancsak a művelődési ház felújításába fektet Csíkkozmás is, amelyre a megyei tanács 41 ezer lejt oszt vissza. A felújításnak köszönhetően elegendő hely lesz a helyi fúvós zenekarnak, a táncegyüttesnek és a község színjátszó csoportjának, akik hetente igénybe veszik. További 59 ezer lejjel segíti a megyei tanács a községet, hogy Csíkkozmáson és Lázárfalván is buszmegállót alakítsanak ki. Ezt a helyiek igényére alakítják ki, jelenleg ugyanis mindkét településen a járdán várják a buszokat, ahol az esőtől sincsenek védve.

 

További visszaosztott összegek:

Tusnád község a kultúrotthont újítaná fel, amelyhez 60 ezer lej támogatást kap.

Csíkszentgyörgy Pottyondon a híd felújítására és az út felújítására kért támogatást. Az útszakasz különösen járhatatlan esős időszakban vagy hóolvadáskor. Erre 0sszesen 350 ezer lejt kap a község.

Csíkpálfalva a helyi sportpályát fejlesztené. Korszerű öltözőkkel, illemhellyel, kiárusító felülettel, és terasszal szerelnék fel a jelenlegi pályát, amelyre 50 ezer lejt igényelt.

Csíkszereda Szécseny felé vezető útjának karbantartására 50 ezer lejt kap a visszaosztásból.

Szentábrahám a művelődési ház felújítását és bővítését egy pályázat révén valósítaná meg, amelyben vannak nem támogatott költségek is, amelyet az önkormányzat nem tud fedezni, erre 100 ezer lejt igényelt a visszaosztásból.

Homoródszentmárton község Gyepes település számára új vízforrásokat fogna be a lakosok vízellátására, mivel a száraz időszakokat követően a jelenlegi források nem fedezik a körülbelül 180 lakosú kis település szükségeleteit. A megyei tanács erre 30 ezer lejt különít el.

 

Tavasszal elindulhatnak az Udvarhelyszéket Erdővidékkel összekötő utak munkálatai

A testület elfogadta a 131-es, 133-as, valamint a 137A jelzésű megyei út módosított felújítási terveit. A két útszakasz Homoródújfalun, Oklándon, Homoródszentpéteren, Városfalván, Székelydályán, Kányádon halad át, valamint a másik szakasz Peteket, Kányádot, Miklósfalvát és Ócfalvát érinti. A beruházás értéke 122 millió lej, amelyre még tavaly írták alá az uniós finanszírozási szerződést. A beruházás a Kovászna megyei Erdővidékkel kötné össze Udvarhelyszéket. A következő napokban kiírják a kivitelezési közbeszerzést, amennyiben lesz jelentkező cég és nem lesznek óvások vagy más hátráltató tényezők tavasszal elkezdődnek a munkálatok.

 

Csíkszereda, 2019. október 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774