Folytatódnak a konzultációk az élmény- és projektszemlélet alapú STEAM oktatási módszer gyakorlatba ültetésének javaslatairól

(0 Szavazat)18 megjelenítés

Brüsszelben március 18-án, hétfőn folytatta a konzultáció sorozatot Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Európai Bizottságának raportőre, valamint szakértője Csák László. A saját kezdeményezésű jelentés elkészítéséhez egyik kulcsfontosságú eleme az érdekelt ifjúsági szervezetekkel történő egyeztetések mentén a megfogalmazott és használható javaslatokat belefoglalni a dokumentumba.

A raportőr szerint megkell vizsgálni, hogy a helyi és regionális önkormányzatok, mint iskolafenntartók, hogyan tudják gyakorlatba ültetni az élmény- és projektszemlélet alapú STEAM módszert az oktatásban és a munkaerőképzésben, majd ezeket egymással összhangba hozni. Hiszen ezek olyan karrier lehetőséget rejtenek a fiatalok számára, amelyek a későbbiekben nagyban hozzájárulnak egy térség fejlődéséhez, gazdasági kitöréséhez. Ugyanakkor a raportőr szerint az Európai Bizottságnak is ellenőriznie kellene, hogy a tagállamok támogatják-e az ezirányú kezdeményezéseket. Jelenleg csupán kilenc tagállamnak van elfogadott STEM-stratégiája.

A STE(A)M (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer egy olyan projektalapú irány, amely az egyes szakterületeket nem külön-külön, hanem egymással összehangolt, multidiszciplináris rendszerben kezeli. Az egyes szakterületekkel kapcsolatos készségek fejlesztését pedig egységes, integrált alapon kezeli. Ez a módszer a skandináv államokban egy bevált módszer az agyelszívás megfékezésére. A munkadokumentum szerint ezekben a szakmákban középtávon jelentősen növekszik a munkahelyek száma, amely egy olyan terület, ahol gyakorlatilag minden tagállamban a legalacsonyabb a munkanélküliség. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben megfigyelhető ezen oktatási módszer területén a tanárhiány, a diákok érdeklődésének csökkenése, valamint az oktatás és a munkaerőpiac közötti összhang hiánya.

Csák László szakértő szerint egyelőre a témában több a kérdés, mint a válasz, de a jelenleg készülő munkadokumentum jó irány affelé, hogy a tagállamok számára felhívják a lehetőségre a figyelmet és az EU e téren egységes stratégiát dolgozzon ki a későbbiekben, amelyet minden tagállam és térség könnyedén gyakorlatba ültethet. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a megfelelő eszközök biztosítása és az infrastruktúra megteremtése.

A jelenlévő ifjúsági szervezetek képviselői aktívan kifejtették véleményüket a témakörben és javaslataikat, holnapig várják. A jelenlévők többsége egyetértett abban, hogy a statisztikákon túlmenően konkrét eszközök kellenek, ahhoz, hogy a fiatalok számára olyan karrierlehetőséget biztosítsanak, amelyre valós igény van a munkaerőpiacon.

A jelentés ütemtervét, korábbi közleményeinket és a munkadokumentumot az alábbi linken érhetik el:

https://www.borbolycsaba.ro/a-steam-targyak-oktatasanak-erositese-az-eu-ban/

Borboly Csaba előző, az oktatás területén készített korábbi jelentései az alábbi hivatkozásokon olvashatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/

Brüsszel, 2019. március 18.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774