Innovatív digitális eszközök a matematika oktatására

Cél: egyéni tanulási útvonalak kidolgozása a kompetencia fejlesztésére

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Differenciált, e-learning alapú módszertani innováció az általános iskolák eredményes matematika oktatásának támogatásához címmel startolt az a stratégiai partnerségben megvalósuló Erasmus+ projekt, amelynek jövő év októberéig a Hargita Megye Tanácsa tagságával és támogatásával működő Hargita Megyéért Egyesület is partnere.

A projekt főpartnere a magyarországi Interrégió Fórum Egyesület, amely a Hargita Megyéért Egyesületen kívül szlovákiai partnerrel dolgozik együtt, a projektindító találkozót a múlt héten tartották Budapesten.

A projekt kiemelt célja, hogy egy innovatív, mindenki számára hozzáférhető digitális oktatási eszközrendszert hozzon létre, amely egyéni tanulási utakat támogató módszertannal dolgozik azért, hogy az általános alulteljesítést a matematika oktatás terén felszámolhassa, és ezáltal az úgynevezett STEM szakmákban hosszútávon pozitív eredményeket érhessenek el. A projektben létrehoznak egy kísérleti tananyagtartalmat, amely segíti az 5-8. osztályos tanulók matematikai kompetenciáinak fejlesztését, a 8. osztály végére elvárt kompetenciaszint elérését.
A projekt közvetlen célcsoportját a pilotoktatásba bevont pedagógusok – országonként három -, és általános iskolás tanulók - 180 fő - alkotják. Feladatuk a projekt szellemi termékeit képező eszközök kipróbálása, tesztelése a próbaoktatás során. A pedagógusok ugyanakkor célcsoportként olyan sajátos módszertani tudásra tesznek szert, amely a későbbiekben munkájuk során kamatoztatható. A gyakorló pedagógusok a pilotoktatás során nagyjából húsz fős csoportokon tesztelik a tananyagot, a mintegy 24 hetesre tervezett pilotoktatás során. A Hargita Megyéért Egyesület várja azoknak a pedagógusoknak és tanintézeteknek a jelentkezését, akiknek felkeltette az érdeklődését a témakör, és szívesen részt vennének a pilotprojekt fejlesztésében és tesztelésében. Jelentkezésüket várjuk március 22-ig a hme@hargitamegye.ro e-mail címen, vagy a 0734 994 367 telefonszámon.

Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a fiatalok helyzetét, az oktatás kérdését, támogatja a szakoktatás fellendítését és az innovatív módszerek bevezetését a kompetenciák fejlesztése érdekében, legyen szó nyelvtanulásról, reál ismeretek elsajátításától stb. Borboly Csaba megyeelnök a Régiók Bizottságának tagjaként Brüsszelben is a projektorientált gondolkodást szorgalmazza, és azért lobbizik, hogy legyenek erre vonatkozó európai dokumentumok is, amelyek kötelezik a tagországokat az irány követésére. Erre irányul a STEM projekt is – erről készít jelentést Borboly Csaba a Régiók Bizottságának -, amely betekintést biztosít a diákoknak egy-egy szakmába, így felkészíti őket a valós munkapiacra.

A Hargita Megyéért Egyesület egy másik Erasmus+ projektben is részt vesz, amelynek témája a Vállalkozói készségek és kompetenciák fejlesztése a szakoktatásban. Ez a projekt szakiskoláknak dolgoz ki tananyagot on-line és off-line eszközök összehangolásával, iskolákon és határokon átívelő tanulói hálózatok szervezésével és egy mentori rendszer bevezetésével. Ebben a projektben hamarosan kezdődik a tananyag tesztelése.

Csíkszereda, 2019. március 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774