Közel 600 diák vett részt a tanulmányúton

Gazdag programkínálat a helyi élelmiszerek országos napja alkalmából

(0 Szavazat)43 megjelenítés

A helyi élelmiszerek országos napja alkalmából Hargita megye 15 iskolájából közel 600 diák vett részt október 15-16. között a csíkszentdomokosi tanulmányúton, ahol az egészséges táplálkozás fontosságáról hallhattak előadást, ugyanakkor meglátogatták a Székelyföldi Vadásznapok alkalmával megnyitott trófea kiállítást és felkeresték a Márton Áron Múzeumot is.

Hargita Megye Tanácsa a 2018-as évet az Ifjúság Évének nyilvánította, ennek jegyében idén még több rendezvény és program szól a fiatalok, diákok részére. A tavaly nyáron megjelent 168-as törvény október 10-ét a román élelmiszertermékek nemzeti napjává nyilvánította. Ennek jegyében szervezték meg a tanulmányi kirándulást, amelybe bekapcsolódott a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium, a Xántus János Általános Iskola, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Iskolaközpont, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola, a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola, a csíkszenttamási Bálint Vilmos Általános Iskola, a csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskola, a szentegyházi Mártonffy János Általános Iskola, a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola, a székelyderzsi János Zsigmond Általános Iskola, a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola, a maroshévízi O.C. Tăslăuanu Szakközépiskola, a vaslábi Teodor Chindea Általános Iskola és a gyergyóhollói iskola.

A csíkszentdomokosi vadászati kiállítást a fiataloknak Albert Alfonz Pál, Csíkszentdomokos alpolgármestere és egy igazi vadász ismertette: vaddisznó, vadmacska, hiúz, szarvas, őz, farkas, róka, medve-trófeákat csodálhattak meg és megtekinthették a rajzpályázatra beérkezett munkákat.

A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum huszadik századi időutazásra és elmélkedésre invitálta a látogatókat, újra és újra körüljárva Márton Áron életének „titkát”: miként válhatott egy egyszerű parasztfiú korának éleslátású, nyitott szívű és csalhatatlan igazságérzetű szellemi, lelki vezetőjévé.

A tanulmányi nap során néhány csoport meglátogatta a madéfalvi gyümölcsprés-műhelyt is, betekintést nyerve a munkafolyamatba.

Ezen kívül Szász Hunor dietetikus az egészséges táplálkozásról tartott előadást,  Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának vezetője és Bertóti Zsolt a biztonságos hegyi túrázásról, míg Demeter László és Miklós Réka biológusok az élővilágról, ritka növény- és állatfajokról tartottak előadást.

A Hargita Megye Tanácsa által megvalósult program sikeréhez hozzájárult a Nimród Vadászegyesület, Csíkszentdomokos Polgármesteri Hivatala, a Márton Áron Múzeum, a Csíkszeredai Sport-, Vadász- és Horgász Egyesület valamint a csíkszentdomokosi kultúrotthon. Köszönet a tanintézeteknek, pedagógusoknak, hogy bekapcsolódtak a diákokkal az eseménybe!

A tanulmányútról készült fotók megtekinthetők Hargita Megye Tanácsa közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/pg/hargitamegye/photos/?tab=album&album_id=2198546610169065

Csíkszereda, 2018. október 16.


[ Ifjusági hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774