A migrációt kutatják a SEEMIG projektben

Hargita megyei kutatást terveznek a fiatalok kivándorlási hajlandóságáról

(0 Szavazat)148 megjelenítés

A migráció egyre fontosabb társadalmi kérdés, amit az is mutat, hogy egyre többen foglalkoznak a témával helyi, országos és nemzetközi szinten egyaránt. Hargita Megye Tanácsa részt vesz A migráció és a migrációs hatások kezelése Délkelet-Európában – Határokon átnyúló együttműködés a tényekre alapozó stratégiákért című projektben (rövidítése: SEEMIG), amely nemzetközi összehasonlításban, az Európai Unió  támogatásával vizsgálja a migráció jelenségét. A projekt legfőbb célja, hogy összegyűjtse a migrációs folyamatokkal kapcsolatos adatokat, értékelje azokat és ajánlásokat fogalmazzon meg az adatgyűjtés módszereivel kapcsolatosan.

A Románia számára kidolgozott akciótervhez a helyi érdekek mentén fogalmaztak meg javaslatokat a projekt keretében tartott mesterkurzus résztvevői május 23-án, pénteken a a csíkszeredai megyeházán, Dobos Erika projektmenedzser és Bodó Julianna, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára moderálásával. Bodó Julianna előadásában ismertette az országos akciótervet, amelyet Kiss Tamás, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa és Barna Gergő, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szakértője készített a SEEMIG keretében 2014 márciusában. Problémát jelent, hogy a különféle statisztikai adatok nem összehangolhatók, és az adatgyűjtés módszerei intézményenként változhatnak. Egy másik gond, hogy a statisztikákban nem jelennek meg a visszatérő migránsok, és az elvándorlók  benne maradnak a lakossági nyilvántartásban. Az akcióterv készítői javasolták az adatgyűjtést az integrációs folyamatokról, a menekültekről, az újonnan állampolgárságot szerző személyekről, a külföldi munkavállalókról, a humánerőforrást pedig szerintük speciális modulban kellene vizsgálni.
Bodó Julianna egy példával is rávilágított a statisztikák hiányosságaira: míg 2002–2009 között Romániában 37 208 emigránst regisztráltak, ugyanekkor Olaszországban, Spanyolországban és Németországban összesen 1 787 787 romániai emigránst, emiatt is használhatatlanok a romániai adatbázisok. A projekt szakértője azt is elmondta, hogy a projekt keretében Hargita megyei kutatást terveznek szakiskolás és középiskolás fiatalok körében (külföldi vagy belföldi) munkavállalási terveikről, hiszen ez a generáció hamarosan bekerül a potenciális munkavállalók rétegébe.
Az országos akcióterv bemutatása után a résztvevő szakértők, kutatók, migrációban érdekelt intézmények kielemezték, milyen intézkedésekkel kell kiegészíteni az akciótervet, illetve regionális és helyi szinten milyen lépéseket kell elindítani a meglévő migrációs folyamatok mentén. Legfontosabb további lépések lennének a helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel felvenni a kapcsolatot, hogy helyi szinten próbálják meg rögzíteni a migrációs folyamatokat. Továbbá elhangzott a szükséglet további egyeztetésekről, egy széles körű konzultációra lenne szükség, ahol minden érintett részt vesz.


Csíkszereda, 2014. május 23.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774