Brüsszelben a Nyílt Kapuk Napján mutatkozott be a Székelyföld

„Ízük, mintha a nagymama készítette volna”

(0 Szavazat)56 megjelenítés

A Régiók Bizottsága fennállásának 20-ik évfordulója alkalmából idén is, május 17-én megtartották Brüsszelben a Nyílt Kapuk Napját, amelyen az Európai Unió intézményei mutatkoztak be a brüsszeli közönség előtt. A Nyílt Kapuk Napját azzal a céllal szervezik meg, hogy lehetőséget teremtsenek Európa sokszínűségének bemutatására.

Ebben az évben összesen 32 európai régió és város között Hargita Megye Tanácsa képviselte a Székelyföldet. A megyei tanács munkatársai hagyományos székely népviseletben népszerűsítő szórólapok segítségével, valamint kóstoltatással mutatták be Hargita megye kulturális, hagyományos, helyi és turisztikai értékeit, látványosságait.
A látogatók ugyancsak megismerhették Hargita Megye Tanácsának a Székely termék mozgalomban, helyi termelők segítésében elért sikereit. A több mint kétezer érdeklődő megkóstolhatta a helyi és hagyományos székely termékeket: mézet, szörpöt, lekvárt, házi kenyeret, mézespogácsát, házi füstölt és száraz szalámit, kolbászt, valamint különböző sajtokat.
A megyei tanács munkatársainak beszámolója szerint a résztvevők dicsérték helyi termékeinket, igazán ízletesnek és finomnak értékelték azokat. Külön tetszett nekik, hogy házilag előállított termékeket kóstolhattak, a külföldiek elmondása szerint „ízük, mintha a nagymama készítette volna”.
Továbbá azt is értékelték, hogy Románia szívében a magyar kisebbség ápolja a hagyományait, értékeit, és ezeket minél szélesebb körben próbálja népszerűsíteni. Az érdeklődő látogatók mellett a résztvevő régiók részéről is megtekintették a székely standot, a lengyelországi Morvaország képviselői meg is jegyezték, hogy a legszebb és legszínesebb stand a Hargita megyei volt.

Csíkszereda, 2014. május 19. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774