Cél: a migráció visszaszorítása

(0 Szavazat)59 megjelenítés

Az elkövetkező időszakban Hargita Megye Tanácsának feladata lesz a térségben migrációs tréningeket és kerekasztal-beszélgetéseket szervezni. Többek között erről egyeztettek a South Eastern Europe – Managing Migration and its Effects in South-East Europe (SEEMIG – magyarul, nem hivatalos fordításban: A migráció kezelése és hatásai Délkelet-Európában) európai uniós projekt partnerei a szeptember 19–20. között, Belgrádban tartott partnertalálkozón, amelyen Bodó Julianna szakértő és Dobos Erika projektmenedzser képviselték Hargita Megye Tanácsát. 

A program stratégiai részére vonatkozóan az újabb feladatokat ismertették. A migráció országos áttekintése és az erre vonatkozó tanulmány elkészült, a következő feladat egy országos jövőképkutatás (foresight) lebonyolítása. A partnertalálkozó keretében bemutatták a kutatás metodológiáját, minitréning keretében a partnerek megismerhették a kutatás lényegét. Minden partner a saját országában meg kell szervezze a kutatást a következő három hónapban. Romániában Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézettel közösen szervezi meg a megyei tanács a foresight kutatást. Ez egy többlépcsős, többnapos kutatás lesz, a lakosság három különböző rétegével beszélgetnek el a migráció rövid, illetve hosszú távú hatásairól – szakértők, döntéshozók illetve migránsok.
A 2014-es év első felében a megyei tanács feladata tréningek, kerekasztal-beszélgetések megszervezése. Ezek célja elsősorban a meglevő – migrációra, demográfiai folyamatokra vonatkozó – adatállományok javítása, optimalizálása, továbbfejlesztése. A kerekasztal-beszélgetéseket az érdekképviseleti személyek részvételével tartják, hogy megpróbálják javítani, aktualizálni a Hargita megyei stratégiát fókuszálva a napjaink igényeire. A foresight kutatás eredményei, illetve a kerekasztal-beszélgetések kiértékelései alapján a projektpartnerek egy anyagot dolgoznak ki, ami a megyei stratégia aktualizálásához járulhat hozzá.
A találkozón bemutattak számos délkelet-európai, a migráció különböző vetületeivel foglalkozó projektet. A kerekasztal-beszélgetéseken az önkormányzatok képviselői feltehették kérdéseiket, továbbá pénzügyi és menedzsmenttel kapcsolatos problémákat, kérdéseket vitattak meg.
A SEEMIG - A migráció kezelése és hatásai Délkelet-Európában - egy stratégiai projekt, melynek célja, hogy hozzájáruljon a meglévő migrációval kapcsolatos adatbázisok, adatállományok kibövítéséhez, és ezáltal a politikai döntéshozók, állami tisztviselőknek segítséget nyújtson egy stratégia kidolgozásában az adott területeken.
Kutatóintézetek, egyetemek, statisztikai hivatalok és a helyi önkormányzati szervek nyolc országból (Ausztria, Bulgária, Magyarország, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia), valamint a megfigyelők a további három országból (Albánia, Grúzia, Ukrajna) konzorciumot hoztak létre, hogy jobban megértsék a humán tőke mozgását és a különféle demográfiai folyamatokat Dél-Kelet-Európában, valamint ezek hatását a munkaerő-piacra, a nemzeti és regionális gazdaságokra.

Csíkszereda, 2013. szeptember 20.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774