Építészekkel konzultált Borboly Csaba a Régiók Bizottságának készülő jelentéséről

(0 Szavazat)54 megjelenítés

Az urbanisztikai bizottság után Hargita megyei építészekkel is konzultált a fenntartható épületekről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként véleménytervezetet készít a fenti témakörben. 

A szeptember elseji, hétfői csíkszeredai megbeszélésen a megyeelnök elmondta, hogy a jelentés figyelembevételével készülő európai uniós szabályozás értelemszerűen a bukaresti döntéshozókra is hatni fog, és a dokumentumot úgy kell megfogalmazni, hogy az erdélyi, székelyföldi és a nyugati tagállamok érdekei egyaránt érvényesülhessenek. A raportőr Bukarestben is egyeztetni kíván az érintett szaktárcákkal és országos szakmai szervezetekkel. A szakemberek részéről elhangzott, hogy a fenntartható épületek témáját össze kell hangolni a fenntartható erdő- és környezeti gazdálkodással, a hagyományos tudás megőrzését, alkalmazását kell szorgalmazni, beleértve a fából való építkezést és a faluképvédelmi program alapelveit. Hangsúlyozták, hogy mind a falut, mind a várost érteni kell gazdasági és szociális szempontból is, hiszen más az élettér és a környezet, éppen ezért eltérőek az építkezési szokások is: a falvakban a birtoknak szerves részét képezi a kert és az erdő is, nemcsak a ház, így másképp használják az erőforrásokat, mint a városban. Éppen ezért a jelenlévők egyebek mellett azt is hangsúlyozták, hogy az uniós szabályozásban fontos a régiónként eltérő hagyományok, tudások figyelembevétele.

Szó esett még a bontásból származó építőanyag felhasználásáról és arról, hogy a jelenlegi tűzvédelmi szabályozás ellehetetlenítheti középületek fából készítését, valamint hogy a fenntartható épületek kapcsán fontos a helyi értékek megőrzése, helyi alapanyagok felhasználása.

Hargita Megye Tanácsának elnöke 2012 óta tagja az RB-nek, és a környezetvédelmi testület mellett tagja az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságnak is. Ismét raportőrnek választották, ezúttal a testület Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságában, idén júniusban, a fenntartható épületek témájában. A megyeelnök a jelentését 2014 végén a szakbizottságban, majd ha ott elfogadják, 2015 elején a plenáris ülésen mutatja be. Addig is szeptemberben helyi és országos egyeztetéseket folytat, és Brüsszelben a soros elnökséggel is tárgyal a témáról. A tervezetnek november közepéig el kell készülnie, hogy decemberben az ENVE-ben szavazásra bocsáthassák.

A tagok számára kiadott útmutató szerint jelentéstevőt (raportőrt) olyan dokumentumhoz neveznek ki, amelyről az RB véleményt kíván készíteni. Az RB-vélemény legalapvetőbb szerepe az, hogy ajánlásokat tegyen az EU politikájának és jogszabályainak alakítására, tehát közvetítenie kell a helyi és regionális önkormányzatok aggályait, és azokat úgy kell bemutatnia, hogy a többi intézmény képes legyen könnyen megérteni a legfontosabb üzeneteket és követni az RB érvelését és indoklását, valamint szükség esetén módosítani az eredeti javaslatot.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 1.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774