Folytatódik a szűrővizsgálat-sorozat Hargita megyében

(0 Szavazat)40 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa 2013-ban is folytatja a lakosság egészségiállapot-felmérő programját helyi szakemberek bevonásával. Ezúttal Lövétén végeznek vizsgálatokat szeptember 6-án, pénteken 10 órától, a helyi polgármesteri hivatalban.

Tavaly az egészségfelmérést bővítették a helyi egészségügyi szakemberek szolgáltatásaival, és a nagy érdeklődésre való tekintettel idén is folytatják a programot, amelynek célja, hogy a betegeket útba igazítsa, hogy mely területen induljon el a szakorvosi vizsgálatokra, hisz ezeken a településeken ritkán adódik erre lehetőség a nagy távolságok és a falvak elszigeteltsége miatt. A szűrővizsgálatok segítenek a betegségek megelőzésében.
Borboly Csaba az egészségiállapot-felmérő programmal kapcsolatban elmondta: a felmérésekre való lehetőség megteremtése az egyik legfontosabb stratégiai projektje a megyei tanácsnak.
– Szeretnénk segíteni abban, hogy a megye lakossága tudatosítsa magában: a betegségek megelőzése, a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel sokkal hasznosabb, mint a már kialakult betegség kezelése. Az egészségiállapot-felmérő programok az elzártabb, várostól távolabb fekvő települések lakóinak jelentenek nagy segítséget, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy szűrővizsgálatokra beutazzon a városba – fogalmazott a megyeelnök.
A lakosság egészségfelmérését úgy időzítették, hogy az egybeessen Hargita megye egyes településeinek nevezetesebb eseményeivel, például falunapokkal vagy jeles egyházi ünnepekkel. A pénteki orvosi szűrővizsgálat a lövétei falunapok egyik programja. A lakosságnak díjmentesen négyféle alapvizsgálatot – vércukor-, vérnyomás-, koleszterin-, trigliceridszint tesztelése – biztosítanak, amelyek költségeit Hargita Megye Tanácsa állja. Ha bizonyos településeken más vizsgálatok (hepatitis B-, EKG-mérés) elvégzésére is igény van, a polgármesteri hivatalok saját költségvetésükből finanszírozhatják azokat.
A szakemberek júniusban kezdték el és decemberig végzik az egészségügyi méréseket, amelyek előreláthatólag mintegy ötezer embert érintenek. 2012-ben ennek keretében közel négyezer embert vizsgáltak, amely hasznosnak bizonyult. Ezekből kiderült, hogy a vizsgált személyek 74 százaléka magas vérnyomással küszködik, míg 83 százalékuknak magas volt a koleszterin-, valamint a trigliceridszintje. A programra idén 12 település jelentkezett.

Csíkszereda, 2013. szeptember 2.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774