Heraldikai és genealógiai társaságot jegyeztet be a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport

(0 Szavazat)58 megjelenítés

A Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport tevékenységéről és terveiről egyeztetett szeptember 4-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a munkacsoport tagjaival, Pál-Antal Sándor, Zepeczaner Jenő, Szekeres Attila István és Mihály János történészekkel. A megyei tanács székelyudvarhelyi területi irodájában megtartott megbeszélésen részt vett Kovács Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője is. 

A 2009-ben megalakult munkacsoport tagjai arról tájékoztatták a megyeelnököt, hogy hamarosan – várhatóan még az év végéig – a megyei tanács támogatásával sikerül bejegyeztetniük a Keöpeczi Sebestyén József Heraldikai és Genealógiai Társaságot, amely intézményes keretek között fogja továbbvinni a munkacsoport tevékenységét. Mihály János, a munkacsoport koordinátora ismertette, hogy jól haladnak a Címer és pecsét a Székelyföldön tanulmánygyűjtemény harmadik kötetének összeállításával. A jövő évi tervek kapcsán a történészek jelezték, hogy tervezik egy román nyelvű tanulmánykötet kiadását, amely a székely szimbólumokat mutatja be a tudományos szféra és a nagyközönség számára egyaránt. Újdonságként pedig azt is elmondták, hogy még az idén bővül a székelyföldi történelmi zászlósor, amelynek újabb darabja Csík vármegye 1896-os millenáris zászlaja lesz.
Borboly Csaba ezúton is kifejezte elismerését a munkacsoport szakmai tevékenysége iránt, illetve örömének adott hangot, hogy a szakértői testület, mely egyre inkább a székely múlt megismerésének, a közösségi azonosságtudat megerősítésének egyik legjelentősebb bástyája lett, a közeljövőben immár hivatalosan is intézményesül. Ugyanakkor a megyeelnök felkérte a munkacsoportot, hogy továbbra is a háromszéki szakterületi intézmények, illetve Kovászna Megye Tanácsa bevonásával valósuljon meg a tanulmánykötetek megjelentetése.
A munkacsoport tagjaival való találkozás után Borboly Csaba egyeztetett A székelység története című tankönyv több szerkesztőjével és szerzőjével. A Ferencz S. Alpár, Hermann Gusztáv Mihály, Mihály János, Novák Károly István és Gyöngyössy János részvételével lezajlott találkozón megállapodtak arról, hogy még az idei évben készüljön el A székelység története tankönyv javított változata, illetve egy külön kézikönyv a nagyobb diákok és a felnőttek számára, amelyből román és angol nyelvű változat is készül majd. (A szerkesztőcsapat ezzel párhuzamosan elkészíti a tankönyv munkafüzetét is.) A székelység története szerkesztői és szerzői közösségének tagjai arról is tájékoztatták a megyeelnököt, hogy az elmúlt hónapokban mind szakmai körökből, mind a laikus olvasóközönség soraiból nagyon sok észrevételt kaptak a tankönyv kapcsán, amit a lehetőségekhez mérten figyelembe is vesznek az újabb kiadásoknál. Hermann Gusztáv Mihály, a tankönyv fő szerkesztője hangsúlyozta azt is, hogy több szakfolyóiratban is jelent meg mérvadó kritika neves történészek és tankönyvszerzők tollából.

Székelyudvarhely, 2013. szeptember 4.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774