Iskolaavató a gyergyóalfalvi évnyitón

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Nem szokványos tanévnyitót tartottak szeptember 16-án Gyergyóalfaluban, hiszen átadták a Sövér Elek Szakközépiskola új főépületét és a „leányiskola” felújított épületeit. A beruházásokat a Világbank finanszírozta a Regionális Operatív Program révén, illetve hozzájárult Hargita Megye Tanácsa a helyi önkormányzatoknak visszaosztott alapból. Ugyancsak a Világbank pályázata és a megyei tanács hozzájárulása révén újult meg a pár utcával arrébb fekvő, 1824-ben épült Veress-iskola is.

Alfaluban idén 415 éves az iskola, 50 éves a líceum, 100 éves a líceum elődje, a polgári iskola, továbbá idén ünneplik a templom 800 éves jubileumát is. Borboly Csaba megyeelnök üdvözletét közvetítve, Hargita Megye Tanácsa képviseletében felszólalva a „templom és iskola” összefüggést emelte ki beszédében Magyari Vencel megyei tanácsos. Mint mondta, örvendetes látni, hogy Székelyföld településein egyiket sem hagyják, ettől nevezhetjük erős közösségeknek a környék településeinek lakosságát, beleértve Alfalut is.
– És mivel itt mindkettőt megbecsülik, joggal bizakodhatunk, hogy a helyi fiatalok itthon maradnak, vagy tanulmányaik végeztével, tapasztalatot szerezve hazatérnek, mert erős kötődés alakul ki bennük szülőföldjük iránt – tette hozzá a tanácsos.
Mint rámutatott: Hargita Megye Tanácsa a gazdaságfejlesztési, turisztikai és mezőgazdasági programjai által is ezt támogatja, itthon maradásra ösztönzi a fiatalokat.
– Az iskola felújítását is erőteljesen támogattuk az itthon maradásért. Kívánom, hogy minden évben legyen tanuló e falak között, és felkészülten kerüljenek ki az iskolapadból! Használják a megújult épületeket egészséggel! – mondta Magyari Vencel.
– Örömmel fogadjuk az új épületeket, hálásan megköszönjük minden jóakaratú embernek, aki a munkához hozzájárult – mondta Bartolf Hedvig Hargita megyei főtanfelügyelő, aki beszédében azt hangsúlyozta: nem könnyű a mai világban építkezni, régi álmot megvalósítani, de kitartással, törődéssel és utánajárással sikerült szépet, újat, hasznosat varázsolni a község gyerekeinek.
Az ünnepi eseményen Gáll Szabolcs polgármester és Gáll János iskolaigazgató köszöntötte a résztvevőket a szavalatokban és dalokban gazdag programon, majd a jelenlévők meglátogatták az épületeket. A korszerű osztálytermekben újonnan vásárolt berendezések és bútorzat, rajztermek, pszichológiai rendelő, speciális laborok találhatók, jó megvilágítású, jól fűthető terekben. A Sövér Elek Szakközépiskolában műgyepes, multifunkcionális központ is a diákok rendelkezésére áll.
Az esemény képgalériája megtekinthető a http://www.facebook.com/media/set/edit/a.544142185657870.1073741835.323474891057935/ oldalon.
Bartolf Hedvig és Magyari Vencel beszéde, valamint iskolakezdő alfalvi kisdiák szavalatának felvétele itt nézhető meg:
Magyari Vencel megyei tanácsos beszéde: http://youtu.be/ZGVsl0OOf7k
Bartolf Hedvig főtanfelügyelő beszéde: http://youtu.be/FeWDjXjBpB0
Kisiskolás szavalata: http://youtu.be/pTbjFfKXp50

Gyergyóalfalu, 2013. szeptember 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774