Jó példák megismerése a helyi közigazgatás hatékonyságáért

(0 Szavazat)66 megjelenítés

Partnertalálkozón vettek részt Hargita Megye Tanácsának képviselői május 22-én a svédországi Gävle városában a CCIC – Összetett kihívások, innovatív városok elnevezésű, az európai uniós Interreg IVC projekt keretében. A programban 13 partner vesz részt 10 országból: Bulgária, Nagy-Britannia, Olaszország, Svédország, Finnország, Hollandia, Spanyolország, Észtország és Lengyelország mellett Romániát Hargita Megye Tanácsa képviseli. Célja a regionális politikák javítása, az innováció erősítése a közszférában és az együttműködés növelése a helyi és regionális hatóságokkal, állami szervekkel és más érdekelt felekkel a partnerrégiókban.  

A partnertalálkozón jelenlévő Hargita megyei, olasz és svéd partnerek bemutatták a találkozón képviselt térséget, majd összehasonlították a különböző országokban működő, az innováció szempontjából fontos gyakorlatokat, tapasztalatokat. Ennek keretében a küldöttség tagjai megismerhettek egy svéd önkormányzati biztosítási kezdeményezést, amelynek képviselője bemutatta cégük politikáját, és elmondta: hajlandók bárkivel együttműködni, nem csak svéd felekkel. A svéd szakember javaslata alapján hatékony és innovatív megoldás lenne a helyi önkormányzatok számára a saját biztosítótársaság létrehozása egyedüli tulajdonosként, vagy társulva más önkormányzatokkal, ha erre létezik törvényes keret. A társulás előnye, hogy könnyebb és hatékonyabb az anyagi fenntartása. Hargita Megye Tanácsa tanulópartner a CCIC projektben, ezért volt jó megismerni más országok példáit, többek között azokat az innovatív svéd rendszereket, amelyek a jövőben kiindulópontot, ötletet és újabb kezdeményezést jelenthetnek nemcsak a megyei tanács, hanem a helyi közigazgatási egységek számára is.
Hargita Megye Tanácsa a Helyi önkormányzatok közigazgatási kapacitásának növelése elnevezésű programja, CCIC és más európai uniós pályázatok bevonásával is azt célozza, hogy erősítse a helyi közigazgatás hatékonyságát, ismertesse és elérhetővé tegye azokat az információkat, amelyek révén a helyi és megyei önkormányzatok és intézmények hatékonyan tudnak fellépni a köz szolgálatában. A CCIC projekt keretében a partnerek legközelebb júniusban találkoznak a nagy-britanniai Birminghamben, az utolsó konferenciát pedig október közepén tartják Olaszországban, Genovában.    


Csíkszereda, 2014. május 28.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774