5. Székelyföldi Kerékpáros Körverseny

( Szavazat)81 megjelenítés
Érvényesen a görög Joannis Tamuridisz (SPT Tableware) haladt át a célon elsőként az 5. Székelyföld Kerékpáros Körverseny első szakaszát követően Csíkszeredában. Az utolsó kétszáz méteren ugyanis az első bolyban érkező kerekesek közül többen nem a versenyzők számára kijelölt útvonalon, hanem a kísérő autóknak elkülönített szakaszon érkeztek meg a Szabadság térre, ők később érvényesen is átmentek a célon. Tamuridisz – aki előzőleg szintén irányt tévesztett – azonban még idejében rájött társai tévedésére és két rohamkerítés között rátért a helyes útra, így ő nyerte a Újtusnád – Csíkkozmás – Kézdivásárhely – Sepsiszentgyörgy – Kézdivásárhely – Csíkszereda között megrendezett 183 kilométeres szakaszt.
Az újtusnádi rajt után tíz kilométerrel a Nyerges-tetőn volt az első hegymenés, a B-kategóriás mászás első három helyezettje a Tusnád Cycling Team (TCT) kerekese volt. Elsőként Sergiu Cioban ért fel a csúcsra, őt Ternovsek Marcel és Daniel Dominguez Barragan követte. A nap első sprintjét Kézdivásárhelyen tartották, itt az ukrán Anatolij Sosnickij (Kolss) bizonyult a legjobbnak. A sepsiszentgyörgyi és a második kézdivásárhelyi sprintet a szintén ukrán Vitalij Popkov (ISD–Lampre) nyerte. Kézdiszentlélek előtt felbolydult a mezőny, többen szökést kíséreltek meg, ez végül hat kerékpárosnak sikerült, a csoportnak tagja volt a TCT-ből Georgij Georgijev és Sergiu Cioban is. A Nyerges-tetőn tartott második hegymenést Popkov nyerte. Csíkszeredába érve a végső sprintre készülve vétették el többen az útirányt, végül a szakaszt Joannis Tamuridisz nyerte.
Sajnos nem telt el a szakasz baleset nélkül. A Nyerges-tetőről a Kászonok felé ereszkedve a bolgár válogatott tagja, Vladimir Koev egy kanyart nem tudott bevenni a túlzott sebesség miatt, a kerékpáros elesett és megsérült, őt a mentősök szállították a csíkszeredai kórházba. Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely között defekt miatt húzott félre a magyar válogatott Cziráki István és Lovassy Krisztián, a két kerekes a szabályokkal ellentétben az út bal oldalán állt meg, hátulról pedig beléjük rohant egy motoros bíró. Lovassy enyhén megsérült, de folytatta a szakaszt, ám Cziráki számára véget ért Székelyföld Kerékpáros Körversenye. A sportoló a csapatautóval ért vissza Csíkszeredába, majd a mezőnybefutó után szállították a kórházba, ahol komplex vizsgálatoknak vetették alá.
Az idén is négy megkülönböztető mezt ölthetnek magukra a versenyzők. Az egyéni összetett éllovasának járó kék színű „Tusnád Ásványvíz” feliratú mezt pénteken Joannis Tamuridisz viseli majd. A pontversenyt (sprinterek) az ukrán Vitalij Popkov vezeti, ő viselheti pénteken a piros-fekete „MOL–Székelyföld” feliratú mezt . A hegyimenők rangsorának első helyezettje, Sergiu Cioban a sárga „Csíkszereda” feliratú trikót kapta, míg a Fenestela 68 által támogatott zöld színűt Alekszandr Prevar (Kolss), a legjobb 23 év alatti versenyző viseli.
Pénteken, augusztus 12-én négy emelkedővel megtűzdelt szakasz vár a versenyzőkre. A rajt után alig 10 km-rel a B-kategóriás Tolvajos-tetővel birkóznak meg a kerekesek, majd a szentegyházi sprint után egy enyhébb, C-kategóriás kapaszkodó következik Homoródfürdőnél, ezt követi a Libán-tetői emelkedő. Gyergyószentmiklós és a versenyközpont, Csíkszereda újbóli érintésével Hargitafürdőn zárul a futam, a két városban szintén lesz egy-egy sprint.
 
 Változás az egyéni összetett élén
Csak egy napig viselte az egyéni összetettnek járó kék mezt a görög Joannis Tamuridisz, a pénteki királyetapot követően szombaton az osztrák Florian Bissinger (ARBÖ) kerekezhet a Tusnád feliratú trikóban. A Tusnád Cycling Team-től Segiu Cioban csapattársának, Braico Alexandernek adta át a Csíkszereda feliratos, legjobb hegymenőnek járó sárga mezt, míg Vitalij Popkov (ISD–Lampre) az egyéni időfutamon is a piros, Székelyföld feliratú mezben teker majd. A legjobb 23 év alatti versenyző a második szakaszt követően is az ukrán Alekszander Prevar (Kolss) lett, így az utolsó napon a Fenestela 68 által szponzorizált zöld trikót viselheti.
A ma délelőtti 11 órás rajt után ketten meg is szöktek a mezőnyből, a bolgár Gyurov Szpasz (Nessebar) és honfitársa, a bolgár válogatott Ivanov Boriszlav húsz másodperces előnnyel vághatott neki a Hargitának. Ám a Tolvajos-tetőn tartott első hegyi kapaszkodóra előnyük elfogyott, a hegymenést a Tusnád Cycling Team-től Braico Alexander nyerte. Szentegyházán a sprint három ukránnak sikerült jól, Anatolij Sosnickijt (Kolss) Vitalij Popkov és Dimitro Popov (Kolss) követte. A Homoródfürdőt követő hegymenésen újra Braico Alexander bizonyult a legjobbnak. Fenyéden a mezőny végében két kerékpáros bukott, de folytatták a viadalt, és ekkor történt az első komolyabb szökés is: Vígh Zoltán (Aegon) rákapcsolt, és a zetelaki gátnál már két és fél perccel előzte meg a többi résztvevőt. A magyar előnye Sikaszóban három és fél percre nőtt, a Libán-tetői hegymenésre így elsőként ért fel, őt Braico Alexander követte. A Gyergyószentmiklós központjában rendezett sprintgyőzelem is Vígh Zoltáné lett, ám Tekerőpataktól lassult a magyar kerekes, így még ketten, Gyurov Szpasz és Lukas Ranacher (ARBÖ) is beérte a szökevényt. Előnyük fokozatosan csökkent, Csíkmadarason már csak egy perccel vezettek, végül Csíkszereda határában fogta be őket a mezőny.
Az utolsó, Csíkszereda nyugati kijáratánál tartott sprintet Popkov nyerte, innen pedig már a hargitafürdői befutóra koncentrált a mezőny. Noha a szakemberek Popkov győzelmét tippelték, a hegymenés nem sikerült az ukránnak, hiszen csak hatodikként ért célba. A Csíkszereda – Fenyéd – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda – Hargitafürdő közötti 180 kilométeres szakaszt Florian Bissinger (ARBÖ) nyerte. Az osztrák sportoló a célba érkezést követően elmondta, nagyon nehéz volt a szakasz, és az utolsó sprint után sikeres szökésének köszönhetően nyerte meg az etapot.
Szombaton, augusztus 13-án délelőtt 10 órától egyéni időfutam szerepel a Székelyföld Kerékpáros Körverseny programjában. A rajthoz állók a Hármaskereszttől (13A jelzésű országút és a 138A jelzésű megyei út kereszteződésétől) indulnak az 5,2 km-es szakasz megtételére, a befutó Hargitafürdőn lesz.
17.15 órakor indulnak a verseny utolsó etapjára a kerekesek. A Csíkszereda – Csíkrákos – Csíkszépvíz – Csíkszereda útvonal megtétele után a megyeszékhely utcáin zajló 97 km-es szakasszal zárul viadal.
  
Két másodpercen múlt
Óriási izgalmakkal ért véget az 5. Székelyföld Kerékpáros Körverseny, az első két helyezett között mindössze két másodperces különbség volt. A verseny utolsó napján két félszakaszt rendeztek, szombaton délelőtt a Hármaskereszttől indultak a sportolók és Hargitafürdőn fejezték be az 5,2 kilométeres egyéni időfutmot, míg késő délután a Csíkszereda – Csíkrákos – Csíkszentmihály – Csíkszépvíz – Csíkszereda távon előbb 30 kilométert teljesítettek, majd a megyeszékhely utcáin kialakított pályán 17 kört tettek meg, az etap összesen 123 kilométert tett ki.
Az egyéni időfutamon a bolgár Grasev Martin (Nessebar) diadalmaskodott, aki 12 perc és 42 másodperc alatt teljesítette az 5,2 kilométeres távot. Cioban Sergiu, a Tusnád Cycling Team kerekese másodikként végzett, ideje mindössze tíz másodperccel volt gyengébb, mint a győztesé. Az egyéni összetettben élen álló Florian Bissinger (ARBÖ) a harmadik helyen végzett, ő 13 másodperccel futott rosszabb időt a bolgár kerekesnél.
Izgalmakkal kezdődött a délutáni félszakasz, a csíkszeredai Szabadság térről induló kerékpárosok a megyeszékhelyen kialakított pályán egy fél kör teljesítését követően hagyták el a várost. Ám a Szék útján egy motoros bíró nem a Márton Áron Gimnázium, hanem Csíksomlyó felé terelte a mezőnyt, így Csíkszereda északi határában újabb technikai rajtot tartottak. Madéfalván egy tizenhat kerekesből álló csoport megszökött a mezőnytől, előnyüket folyamatosan növelték és Csíkszeredába érkezésükkor már két és fél perccel jártak a mezőny előtt. A szökésnek tagja volt az első szakasz győztese, Joannis Tamuridisz (Tableware), valamint Ternovsek Marcel és Braico Alexander is a Tusnád Cycling Team-től. Mivel Bissinger előnye csupán 46 másodperc volt Tamuridisz előtt, többen már a görög győzelmére fogadtak, ám a Csíkszereda utcáin zajló etap során a mezőny egyre faragta hátrányát a szökevényekkel szemben. Az utolsó három körre már a szökevények csoportja is szétszakadt, így elkezdődött a számigálás és tippelés: görög vagy osztrák győztese lesz-e a versenynek.
A szakaszt végül Anatolij Sosnyickij (Kolss) nyerte a szerb válogatott Dér Zsolt és az ukrán Anatolij Paktusov (ISD–Lampre) előtt. Tamuridisz hatodikként ért célba, míg Bissinger a 12. lett. A görög és az osztrák sportoló között 44 másodperc volt a különbség, így az 5. Székelyföld Kerékpáros Körversenyt Florian Bissinger nyerte meg.
A versenyt követő díjkiosztó ünnepségen Florian Bissinger újra magára ölthette a Tusnád feliratú kék mezt, mint az összetett győztese, a legjobb hegymenőnek járó sárga, Csíkszereda feliratú mezt a Tusnád Cycling Team kerekese, Braico Alexander kapta, a legjobb sprinter az ukrán Anatolij Sosnyickij lett és ő kapta a piros, Székelyföld feliratú mezt. A legjobb 23 év alatti versenyző és egyben a zöld, Fenestela 68 feliratú mezt Alexander Prevar (Kolls) kapta meg, míg a csapatversenyt a Tusnád Cycling Team nyerte.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774