A csíki fafeldolgozókkal egyeztettek a megyei tanács képviselői

( Szavazat)27 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa fafórumnak nevezett, közbirtokosságokkal való egyeztetései után, május 9-én, csütörtökön az alcsíki és felcsíki térség fafeldolgozóival ismertették a megyei tanács akciótervét a fa helyi feldolgozására és értékesítésére vonatkozóan. Petres Sándor, a megyei tanács alelnöke köszöntötte a találkozón megjelent fafeldolgozó cégek vezetőit, majd Tánczos Barna szenátor rávilágított az egyeztetések céljára, miszerint szükség van a közös megoldás megtalálására és ennek érdekében az összefogásra. Jelen volt még Becze István és Szentes Antal megyei tanácsos is. 
 – Jó néhány éve próbálunk bepótolni egy évtizedes lemaradást – mondta Petres Sándor. – Komolyabban kellett volna foglalkozni a fafeldolgozással. Nem titkoljuk, hogy egy multinak a szomszédba való beköltözése, költöztetése felgyorsította az eseményeket. Az útkeresés része, hogy egyszer a közbirtokosságokkal teremtünk intenzív kapcsolatot, majd a fafeldolgozásban részt vevőkkel.
Tánczos Barna elmondta: annak ellenére, hogy az egyik legjelentősebb faipar a Hargita megyei, egyelőre ki van szolgáltatva és a nemzetközi piac minden irányváltása hatással van rá.
– Meg kellene állítani a rönkexportot, amit uniós szinten kellene kezdeményezni, mivel Románia ebben a külkereskedelmi ügyben nem tud dönteni. A Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett programok is hatékonyak tudnak lenni, ha összefogunk, és lépést tartunk a fejlődéssel – fejtette ki a szenátor.
Becze István megyei tanácsos szerint az intézmény segíteni szeretné azt a folyamatot, hogy a kitermelt fát minél nagyobb arányban helyben dolgozzák fel, és ezáltal új munkahelyek létesüljenek.
– A közbirtokosságokkal való egyeztetéssorozat után kiderült, hogy érzik a helyzet fontosságát. Továbbra is tartani fogjuk a kapcsolatot és kommunikálni fogunk a ezekkel a szervezetekkel, mert közösen kell megtárgyalni a problémákat – mondta el Becze István.
Hargita Megye Tanácsának gazdaságfejlesztési stratégiáját Miklóssy Ildikó, a megyei tanács Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője ismertette, kiemelve a stratégiának a hatékony erdőgazdálkodásra és fafeldolgozásra vonatkozó részeit. Elmondta, hogy a klaszterek nagyon hatékonyak lehetnek az érdekképviselet szempontjából.
A megyei tanács, illetve a fent említett munkacsoportja folytatja a fa helyi feldolgozására és értékesítésére vonatkozó akciótervét az erdészetek képviselőinek bevonásával.
 
Csíkszereda, 2013. május 9.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774