A fogyatékkal élők munkavállalását segítenék elő

( Szavazat)46 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósága volt a házigazdája annak a csíkszeredai konferenciának, amelyet a fogyatékkal élők munkavállalását elősegítő T-EST elnevezésű program kidolgozói számára tartottak.  
 A T-EST a 2010–2020-as Európai Fogyatékosságügyi Stratégia része, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a fogyatékkal élők hozzáférjenek az oktatással és a foglalkoztatottsággal kapcsolatos minden információhoz. Alkalmas és hatékony koncepciók hiányában ezek a követelmények számos európai és Európán kívüli országban még mindig nem valósultak meg. Ennek érdekében a projekt a támogatott foglalkoztatás elvének átültetését tűzte ki célul, amely teljes körű információhoz való hozzáférést biztosít a célcsoport számára a munkaerőpiac, valamint a szakképzés területén.
A mostani csíkszeredai partnertalálkozón – amelyet június 19–21. között tartottak – osztrák, bolgár és török meghívottak vettek részt. Gál Katalin projektasszisztens a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság részéről mutatta be a projekt három országra kiterjedő kutatásainak eredményeit. Az előadásból kiderült, hogy a legnagyobb problémát a törvényes háttér hiányosságai okozzák mindhárom országban. A kutatást kérdőíves módszerrel készítették, Romániában a megkérdezett foglalkoztatók 57,14, Bulgáriában 73,33, míg Törökországban 100 százalékának volt már fogyatékkal élők alkalmazásával kapcsolatos tapasztalata. A vállalkozók kifogásolták, hogy túl bürokratikus ezen személyek alkalmazása, mindannyian nyitottak azonban munkaviszony kialakítására abban az esetben, ha a törvényes háttér egyszerűbbé válna, valamint több anyagi támogatás érkezne az államtól.
A konferencián megbeszéltek eredményeként a fogadó országokban figyelemfelkeltő kampányt folytatnak, részletes információt nyújtanak a vállalatoknak, munkaerő-piaci intézményeknek, képzéseket szolgáltató szervezeteknek és a fogyatékkal élők egyesületeinek. A projektben a fő hangsúlyt arra fektetik, hogy e szolgáltatást bevezessék Bulgáriában, Romániában és Törökországban a támogatott foglalkoztatás megtervezésére és alkalmazására kidolgozott eszköztár révén, amelyet egy korábbi, Leonardo da Vinci-partnerség keretében fejlesztettek ki.
A projekt során a már kidolgozott és kipróbált Támogatott Foglalkoztatás Eszköztárát alkalmazzák a fent említett országokban. A gördülékeny és fenntartható innovációátvitel biztosítása érdekében a T-EST projektben Bulgária, Románia és Törökország háttérhelyzetét kutatják és elemzik, lefordítják az eszköztár tartalmát a célországok nyelvére. Ugyanakkor oktatókat készítenek fel az adott országokban az eszköztár használatára és a transzferfolyamat sikeres támogatására.
 
Csíkszereda, 2013. június 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774