„A jó plakát kézen fogja az embert”

( Szavazat)71 megjelenítés
Plakátkiállítás nyílt Csíkszeredában az I. Székelyföld Napok keretében
 
A Hargita Megye Tanácsa és alintézményei által az elmúlt két évben szervezett, illetve társszervezett programok plakátjaiból szerveztek kiállítást a csíkszeredai megyeházán, a megnyitóját május 17-én tartották. 

 
„Mindennapjaink elengedhetetlen kelléke a plakát. Eseményeket hirdetünk, előadásokról adunk hírt, avagy vásárlókat toborzunk – megannyiszor a plakát által kínált lehetőségekkel élünk. 2008 júniusától megőriztük a Hargita Megye Tanácsa által szervezett és társszervezett programokról a falragaszokat, így dokumentálva az elmúlt időszak történéseit. Noha – jellegüknél és szerepüknél fogva – csak rövid ideig élnek a plakátok, legtöbbjük olyan alkotó munka eredménye, amely hosszabb távon is megérdemli az elismerést” – mutatta be a kiállítást Gáspár Izabella Enikő szervező, a megyei önkormányzat menedzsmentosztályának munkatársa.
„Közel kétszáz plakátot sikerült kiállítani, amely töredéke az elmúlt két év termésének, mégis jól tükrözi a megyei önkormányzat mindennapos munkáját – mondta megnyitóbeszédében Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke. – Ha végignézünk a plakátokon, láthatjuk, mennyire sokoldalú, színes, változatos eseményekről számolnak be. A cél az, hogy a megye minden egyes lakosát megszólítsuk, és valószínűleg nehezen találunk olyat, aki a plakátok által hirdetett rendezvények közül legalább egyen ne vett volna részt.”
A kiállítást Túrós Eszter művészettörténész, a megyei tanács munkatársa méltatta, aki szerint „a plakát az egyik legkevésbé időtálló műfaj a képzőművészeti, grafikai műfajok közül. Utcai művészet, alkamazott művészet, amely ki van szolgáltatva a holnapnak, az időjárás viszontagságainak”. Hozzátette, egy plakát attól lesz jó, ha képes megteremteni vagy újrateremteni a reprezentált esemény gondolatvilágát a grafika eszközeivel, ha képes kimozdítani a nézőt a közömbösség állapotából. „A jó plakát kézen fogja az embert, és a készítő képi világán keresztül bevezeti a reklámozott eseményre. Ha ez megtörténik, akkor olyan érték teremtődik, amely mellett nem lehet elmenni” – jelentette ki a művészettörténész.
 
Csíkszereda, 2010. május 17.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774