A kormányhoz fordul a megyei tanács és a közpénzügyi vezérigazgatóság

( Szavazat)53 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Közpénzügyek Vezérigazgatósága meghívására a csíkszeredai megyeházán gyűltek össze a hargitai polgármesterek június 11-én, kedden, hogy megtárgyalják az idén megjelent 3-as, 27-es, 41-es és 46-os számú sürgősségi kormányrendeletet, és megvitassák az ezekkel kapcsolatban felmerült kérdéseket. A 3-as és a 41-es rendelet a közigazgatási egységek hátralékainak rendezését szabályozza, a 27-es a strukturális eszközök pénzügyi kezelésére vonatkozik, a 46-os pedig a pénzügyi válságban lévő vagy fizetésképtelen egységek helyzetét hivatott rendezni. 
 A találkozón jelen voltak Birtalan József és Petres Sándor, a megyei tanács alelnökei, valamint Kedves Imre, a közpénzügyi vezérigazgatóság vezetője. Mint elhangzott, az említett rendeletek tulajdonképpen a kormány megszorító intézkedéseit tartalmazzák. Petres Sándor elmondta, hogy ezentúl az önkormányzatok nagyobb figyelmet kell szenteljenek a költségvetés tervezésének, főleg a beruházások esetében, amelyeknél legalább három évre előre kell látni a folyamatot.
– El kell juttatnunk a kormányhoz azon észrevételünket, miszerint a kifizetetlen munkálatok esetében sajnos megfeledkezik olyan településekről, ahol jogerős bírósági ítéletek alapján kell olyan adósságokat kifizessenek, amelyeket nem az önkormányzat, hanem például az iskola halmozott fel. A közpénzügyi vezérigazgatósággal közösen kérjük a kormányt, hogy találjon megoldást az ilyen helyzetekre – fordult az alelnök Kedves Imre vezérigazgatóhoz, aki partnerségéről biztosította a megyei tanácsot.
Az említett rendelkezések részleteiről Nagy Éva és Madár Katalin, a közpénzügyi vezérigazgatóság munkatársai tájékoztatták a jelenlévőket, majd az önkormányzati vezetők kérdéseket tehettek fel. Mint kiderült, a jogszabályok alapján nem egyértelmű, hogy mikor kell egy önkormányzatnak csődöt jelentenie, például ha a minisztérium szerződésben vállalja, hogy kifizeti az önkormányzat adósságát, de még nem fizetett, akkor a településvezetésnek mit kell tennie. Madár Katalin szerint kérni kell a kormányt, hogy egészítse ki a 46-os rendeletet, egyértelműsítve a szabályozást.
Petres Sándor szerint a beszélgetés tanulsága az volt, hogy az önkormányzatok munkatársainak érdemes frissíteniük a pénzügyi szabályozásokra vonatkozó ismereteiket, mert sok változás történt az utóbbi időben.
– Remélem, az elkövetkező másfél-két hétben megtaláljuk a módját annak, hogy az itt tárgyalt jelenségekkel kapcsolatban közösen forduljunk a kormányhoz – jelentette ki az alelnök.
 
Csíkszereda, 2013. június 11.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774