A magyar szórvány napja Brassóban

( Szavazat)37 megjelenítés
Bethlen Gábor születésének napján, november 15-én Déva után Brassó adott otthont a második alkalommal megszervezett A magyar szórvány napja című rendezvénynek. A konferencián részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.  
 A jelenlévőket házigazdaként köszöntő Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke elmondta, öröm számukra, hogy idén Brassó a jelképes otthona annak a rendezvénynek, amely a szórványsorsra hívja fel a figyelmet, hiszen a szórvány a magyar közösség védőbástyáit jelenti.
– Minden nap a magyar szórvány napja kell hogy legyen, a hétköznapokban kell helytállnunk. A szórványmagyarság napjai a helytállásról kell hogy szóljanak – hangsúlyozta Kovács Attila.
Kelemen Hunor szövetségi elnök azt emelte ki köszöntőjében, hogy idén a szórványmenedzser-programot kilenc megyében indították el, hogy erősítsék a tömb és a szórvány közti kötelékeket, emellett pedig tizennégy szórványkollégium működését támogatták.
– A 23 év alatt sok mindent elértünk együtt, közösen. Sikereinket és eredményeinket megerősítjük, a hibáinkból pedig próbálunk tanulni – jelentette ki Kelemen Hunor.
Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök szerint elsősorban Székelyföld nyert a szórványban élő magyarokkal kötött kapcsolatokból.
– Egymás megismerését, közös értékeink felkutatását kell erősítenünk, és a magyar szolidaritás jegyében még többet kell vállalnunk egymásért. Az a célja a 2009-ben Hargita Megye Tanácsa által indított Összetartozunk közösségerősítő programunknak, amely azóta székelyföldivé nőtte ki magát, hogy ne csak a vezetők között, hanem emberek között épüljenek ki kapcsolatok, a családokat hozzuk egymáshoz közelebb – hangsúlyozta a Hargita megyei elöljáró. – A jövő évben képviseleti irodát kívánunk nyitni a partner szórványmegyéinkben, ami által még hatékonyabbá tudjuk tenni az együttműködést.
Borboly Csaba köszönetét fejezte ki a Beszterce-Naszód, Temes megyei és aranyosszéki magyar közösségek képviselőinek az erőfeszítésért és az áldozatos munkáért, amellyel az elmúlt években hozzájárultak a program sikeréhez, és szorgalmazta a tehetséges szórványban élő fiatalok ösztöndíjrendszerének bevezetését az első száz ösztöndíjjal indítva.
– Biztassuk és bátorítsuk azokat, akik a szórványért dolgoznak, bízom benne, hogy további programokat tudunk felvállalni, és az önszerveződő tevékenységeket tudjuk támogatni – mondta a tanácselnök példaként hozva fel a települések közti testvérkapcsolatok elősegítését, valamint a szórványban élő pedagógusok támogatásának lehetőségét.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az elmúlt évek megvalósításairól számolt be, mint elmondta, a háromszéki önkormányzat Hunyad, Fehér és Szeben megyével ápol együttműködési kapcsolatot. Végül a jövőbeni terveiket ismertette, miszerint tovább bővítik a kulturális kapcsolatokat.
– Legyen természetes az, hogy ha van egy székelyföldi rendezvény, akkor oda bekapcsolódnak a szórványmagyarság képviselői is – jelentette ki Tamás Sándor.
Szegedi László református esperes, a kőhalmi Szórványdiákotthon vezetője a szórványkollégiumok helyzetét ismertette, ugyanakkor 17 szórványintézmény számára adott át könyvcsomagot mintegy kétmillió forint értékben. Szabó Csaba, a Szórványtengely mozgalom alapítója és Ambrus Attila újságíró, a Brassói Lapok főszerkesztője a szórványban lévő sajtó helyzetéről számolt be. Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese a szórvány intézményrendszerének kapcsolódási pontjairól számolt be, míg Hegedűs Csilla a szórványmenedzser-programot ismertette.
A székely–szórvány együttműködési program eddigi megvalósításait Zonda Erika, a Hargita Megye Tanácsa által indított Összetartozunk szórványprogramjának vezetője ismertette, bemutatva az erre az alkalomra megjelentetett kiadványt, amely az elmúlt négy év fő megvalósításait mutatja be. A kiadvány lapozható változata megtalálható a Szórványportál weboldalán (http://szorvanyportal.ro/szorvany-portal/hirek-news/hir-OSSZETARTOZUNK-KIADVANY-210).
– Az első periódus a megismerés időszaka volt, megismerni egymás problémáit. Közös programok indultak, a kulturális programok mellett szakmai jellegűeket is indítottunk, továbbá kialakultak a jól működő iskolakapcsolatok is. Magyarországi tesvérmegyéket is bevontunk, így hármas pillér jött létre, ami erősíti az együttműködést. A gyerekprogramok és cseretáborok mellett idén az idős korosztályt is megcéloztuk, számukra kirándulást szerveztünk Tordára és Torockóra – vázolta a megvalósításokat Zonda Erika hozzátéve: – A partnerszervezetek nélkül nem tudunk programokat tervezni, ők kell hogy megmondják, mire van valós szükségük – összegzett a szórványprogram felelőse.
Az ünnepség részeként emléktáblát avattak Áprily Lajos szülőházának falán a költő születésének 125. évfordulója alkalmából.
 
Brassó, 2012. november 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774