A székelység története volt az egyik fő témája Zetelakán a Székelyföldi Akadémiának

( Szavazat)29 megjelenítés
Nagy Attila, Zetelaka község polgármestere köszöntötte az előadókat és a hallgatóságot, értékelve Hargita Megye Tanácsa kezdeményezését, amely a vidéki értelmiség tematikus tájékoztatását tűzte ki célul. A polgármester elmondta, a Székelyföldi Akadémia szervezőivel való egyeztetés során azért tartotta fontosnak, hogy a szociális rendszerről és A székelység története című kötetről tartsanak előadást Zetelakán, mert egyre inkább előtérbe kerülnek a szociális problémák, és a történelemre is hangsúlyt kell fektetni, hiszen aki nem ismeri a múltat, a jelent sem értheti. 
 Sándor Barna térségi megyei tanácsos hangsúlyozta, a székelyföldi falvakban az értelmiség munkájának eredménye az élet több területén is kulcsfontosságú. A megye településein a Székelyföldi Akadémia keretében megszervezett előadások pedig elsősorban azt a célt szolgálják, hogy falvaink értelmisége hasznos témáknak a különböző megközelítésével találkozzon.
Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője Hargita megye szociális problémáiról tartott előadásában elmondta: a szociális ellátási rendszer eszközei a szociális juttatások és szolgáltatások. Elekes Zoltán ismertette a juttatások különböző típusait és ezek nagyságrendjét. A szolgáltatások tekintetében részletezte ezeknek, valamint az akkreditált szociális szolgáltatóknak a típusait, majd egy 2010-es felmérés alapján elemezte a szociális szolgáltatásokra vonatkozó adatokat a székelyföldi megyék tekintetében. Elekes Zoltán kitért a romániai szociális ellátási rendszer kormányzati, megyei és helyi szintjeire, ezek intézményeire és feladataira.
A résztvevők megtudhatták, Hargita megyében átlagosan 1400 gyermek van a gyermekvédelmi rendszerben. A vezérigazgató bemutatta a fogyatékkal élőket támogató megyei intézményeket, a megyei szintű együttműködéseket, valamint a székelyföldi családok szociális problémáira vonatkozó adatokat. Az előadás végén pedig ismertette a szociális rendszer fejlesztésének, változásának várható irányait.
Mihály János A székelység története című tankönyvet mutatta be rendhagyó történelemóráján. Előadása kezdetén elmondta, hogy még a szerzőket is meglepte, hogy A székelység történetének milyen nagy sikere lett. A Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett munkába bekapcsolódott Kovászna Megye Tanácsa is, így egy sikeres székelyföldi projektről beszélhetünk. A könyv elkészültét követően, idén ősszel az volt a cél, hogy mintegy 3500 diákhoz juthasson el, és csak azután lehessen megvásárolni szabadeladásban.
– Ahhoz, hogy eldönthessük, merre tartsunk, fontos tudnunk, honnan jöttünk – mondta Mihály János csatlakozva Nagy Attila polgármester szavaihoz, majd ismertette a könyv szerzőit és szerkesztőit.
A székelység története könyvet 6 fejezetre és 22 nagy témára tagolták, és az oktatásban a VI–VII. osztályosoknak ajánlják. A könyv ugyanakkor hasznos azon generációk számára is, amelyek anélkül nőttek fel, hogy az oktatási rendszer megengedte volna, hogy az iskolában tanulhassanak róla. A szerző részletesen ismertette a tankönyv fejezeteit, melyek kapcsán több érdekességet is megosztott a közönséggel. A székelység története elsősorban olvasókönyv, melynek fő célja, hogy megismertesse, megszerettesse a gyerekekkel Székelyföldet, ennek múltját, örökségét.
Nagy Attila polgármester a bemutató után úgy fogalmazott, ez a könyv egy ékszer, és minden székely házban helye kell legyen a könyvespolcon.
Az előadásokat követő beszélgetésen a jelenlevők többek közt a nevelőszülői tevékenység feltételeiről érdeklődtek, A székelység története térképanyagáról, de voltak hozzászólók, akik a tankönyv hiánypótló jellegét hangsúlyozták, vagy felajánlották segítségüket a terjesztésben.
 
Csíkszereda, 2012. december 13.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774