A természetvédelmi területek hasznosítását tervezik

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Az augusztus 5-i soros tanácsülésen a megyei döntéshozó testület jóváhagyta a Visszhangok (ECOURI) a turizmusban: egyensúly és megőrzés a védett területek egyediségének megőrzéséért és a turizmusba való beépüléséért elnevezésű pályázat benyújtását a Regionális Operatív Program (ROP) 5.3-as tengelyére.  A mintegy 780 ezer lej értékű pályázat célja a Hargita megyei természetvédelmi területek népszerűsítése és a turisztikai forgalomba való beillesztése megfelelő védelem mellett. Kedvező elbírálás esetén a benyújtandó pályázat szervesen illeszkedik Hargita megye 2009-ben elfogadott turisztikai stratégiájába, ugyanakkor kiegészítené a megyei tanács további pályázatait (Székelykapuk útja, Közös turisztikai kulturális értékek népszerűsítése Hargita és Kovászna megyékben, Legendák népszerűsítése és a Legendák útja kiépítése, Régizene Fesztivál, Borvíz út), amelyek a Regionális Operatív Programban vannak elbírálás alatt.

A ma elfogadott pályázat kiegészítésére Hargita Megye Tanácsa egy olyan pályázat benyújtását is tervezi a Szektoriális Operatív Programba (POS Mediu), amelynek célja a Hargita megyei védett területek menedzsment-terveinek elkészítése, egy egységes és átfogó jelzésrendszer kidolgozása, amely országos szinten is premiernek számít, valamint magában foglalja egy bemutató központ létrehozását is, amelyben a Hargita megye természeti kincseit állítják majd ki.

Hargita megyében jelen pillanatban 37 természetvédelmi terület létezik, ezek nagy részének elhelyezkedését még a helyiek közül sem sokan ismerik. Ennek ismertetése tulajdonképpen a pályázat célja, ezeket a területeket szeretnék becsatolni a turisztikai körforgásba ügyelve arra, hogy ne károsodjanak, viszont hasznot is hozzanak a megye számára. „A benyújtásra kerülő pályázat illeszkedik Hargita Megye Tanácsának azon kezdeményezéseihez, amelyekkel a térség borvízkultúráját, hagyományait, épített örökségét népszerűsítjük” – mondta Borboly Csaba megyeitanács-elnök az elfogadásra váró határozattervezet felterjesztésekor.

A továbbiakban a megyei tanácsosok határozatot hoztak a Babeş-Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi kirendeltségével való együttműködésről. A határozat értelmében a megyei tanács az egyetem földrajztudományi és térképészeti szakembereinek tapasztalatára támaszkodik a hegyi utak megközelíthetőségének javítását célul kitűző törekvéseire, valamint hasznos lehet a térképészek segítsége a Békás-szoros kapcsán fennálló megyehatár vitában is.

Ezen kívül döntés született Hargita Megye Tanácsa és Szentmihály község társulásáról a DJ 124 megyei út felújításáért, amely munkálatok megvalósítására az Ajnád-Lóvész szakaszon a kormány 400 ezer lejt utalt ki. A megyei tanácsosok elfogadták a kistelepülések villanyhálózatának kiterjesztését célzó program technikai-megvalósítási dokumentációját is.

Ugyancsak az augusztus 5-i tanácsülésen Hargita Megye Tanácsa elfogadta azokat a határozattervezeteket, amelyek révén megvalósult a megyei tanács és alintézményeinek átszervezése Románia Kormányának 2010-es évi 63-as számú sürgősségi rendelete értelmében.

Csíkszereda, 2010. augusztus 5.  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774