Aki jól gazdálkodott, az visszakapja a pénzt

( Szavazat)40 megjelenítés
Soros havi ülését tartotta Hargita Megye Tanácsa
26 napirendi pontról döntöttek a megyei tanácsosok a szeptember 21-ére összehívott soros tanácsülésen. Hargita Megye Tanácsa határozatot hozott a helyi önkormányzatok költségvetésébe pályáztatás útján leosztott, áfából származó összegek 25 százalékának visszavételéről is, erre a kormány megszorító intézkedései miatt volt szükség, amely előírta a helyi közigazgatási intézmények költségvetésének csökkentését. A döntést Borboly Csaba megyeitanács-elnök azzal indokolta, hogy más megyékkel ellentétben, ahol politikai mérce szerint csökkentették a helyi tanácsok költségvetését, Hargita megyében az egységes büdzsélefaragást tartották méltányosnak.
 
A megyei önkormányzat elnöke ugyanakkor előrebocsátotta, hogy mivel megyénkben a költségvetési alapok átutalása konkrét projekteken alapuló pályáztatás szerint történt, azok a helyi önkormányzatok, amelyek eddig eredményesen és rendeltetés szerint használták fel a szóban forgó pénzeket, a jövő évben azonnal visszakapják a lefaragott összegeket, hogy ha kis késéssel is, de be tudják fejezni az elkezdett projekteket. Borboly Csaba a polgármesterek és kivitelezők elnézését kérte, és biztosította őket arról, hogy ez az intézkedés körülbelül három hónapos halasztást jelent a fejlesztési munkálatokban, ellentétben azokkal a településekkel, ahol nem kezdték el idejében a projekteket és a közbeszerzési eljárásokat – utóbbiak elvesztik ezeket az összegeket.
A továbbiakban a tanácsosok elfogadták azt a hárompillérű – fenntartható, innovatív, valamint országos és európai pénzalapok lehívására összpontosító – gazdasági fejlesztési stratégiát, amely a kidolgozó szakembercsoportot képviselő Csák László térségfejlesztési szakember szerint az agráriumra, a turizmusra és az energiaszektorra támaszkodva járulna hozzá a megye gazdasági fejlődéséhez. Csák bemutatójában elmondta, hogy a stratégia a mezőgazdaságban termelői integrációt, technológiaváltást, a turizmusban mintaprojektek kivitelezését, az energetikai szektorban pedig a térségben rendelkezésre álló megújuló energiaforrások kihasználását célozza meg. Borboly Csaba szerint azért fontos mindez, mert az ehhez hasonló stratégiáknak köszönhetően nagyobb a sikeres pályázás valószínűsége. A tanácselnök példaként a Hargita megyei turisztikai stratégiát hozta fel, melynek köszönhetően a megye turisztikai fejlesztési pályázatainál indulásból tíz pontot írtak jóvá.
Egy másik határozat értelmében, amely a stratégiáról szólót egészíti ki, Hargita Megye Tanácsa a HARGITA–KOVÁSZNA Közösségi Turizmusfejlesztési Társuláshoz alapító tagként csatlakozott; a társulás a csíkszeredai megyeházán folytatja majd tevékenységét, amely a helyi, turisztikailag kihasználható lehetőségek felkutatását és fenntartását öleli fel. Ugyancsak a megyeházán lesz a székhelye Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének is, amelynek tevékenysége egész Hargita megyére kiterjed, kompetenciát ruház át, és anyagi meg jogi keretet teremt tej-, hús- és egyéb helyi termékek feldolgozására a nagy felvásárlók megkerülésével. Jelen pillanatig kilenc település jelezte belépési szándékát a helyi termelők piaci érvényesülésének segítését célul tűző egyesületbe.
Végezetül a szórványmagyar közösségek megsegítésére létrehozott Összetartozunk program kiegészítéséről, a különböző sportegyesületek tagdíjának kifizetéséről, a borszéki turisztikai fejlesztések urbanisztikai tervének jóváhagyásáról, az elkészült orvosi lakások tulajdonba vételéről, valamint a TEAM – Tanuljunk Együtt a Megyéink Hatékonyabb Közigazgatásáért nevű projekt lezárásáról szóló határozattervezeteket fogadták el.
Csíkszereda, 2010. szeptember 21.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774