Aszfaltoznak idén Atyhán

( Szavazat)35 megjelenítés
Lakossági fórumra gyűltek össze az atyhaiak
A Korond községhez tartozó 180 lélekszámú Atyhán közel ötven lakos vett részt a Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke által kezdeményezett január 7-i lakossági fórumon. A helyi kultúrotthonba összehívott kötetlen beszélgetésen részt vett Katona Mihály polgármester és Fábián Vencel alpolgármester is.
 
Borboly Csaba szerint nagyon jó az együttműködés a megyei tanács és Korond Polgármesteri Hivatala között, közös erőfeszítéssel sikerült fejleszteniük a községet. Így a megyei tanács kisvíz programjával megvalósult a település vízellátása, idén pedig a településen áthaladó megyei út aszfaltozását kezdik el a település irányából az országút felé. A munkálat már a jövő évben befejeződhet, ehhez azonban – mint azt a tanácselnök hangsúlyozta – szükség van a lakosság segítségére, ugyanis sok helyen túlságosan keskeny az úttest, és annak kiszélesítéséhez a lakosság beleegyezése szükséges. A téli és nyári útkarbantartási munkálatokat a megyei tanács átadja a polgármesteri hivatalnak.
A lakossági fórumon Katona Mihály polgármester a megyei tanács segítségét kérte egy új iskola építéséhez. Véleménye szerint nem érdemes pénzt befektetni a régi épületbe, ugyanis az nagyon rossz állapotban van. A témában véleménykülönbség alakult ki a résztvevők között, ugyanis van, aki úgy véli, hogy a régi épületet kell felújítani a falukép megőrzése érdekében. Borboly Csaba javaslatára építési szakértői véleményezést kérnek, és annak függvényében döntenek. A tanácselnök azt tanácsolta a helyieknek, hogy ne adják el az épületeiket, ugyanis szerinte az út elkészülésével már nem fog nagy távolságnak számítani sem Szováta sem Székelyudvarhely, és sokan haza fognak költözni.
Borboly Csaba arra biztatta a helyi fiatalokat, hogy hozzanak létre egyesületet, így könnyebben tud segítséget nyújtani a megyei tanács is. A tanácselnök az egyesület elindításának támogatásáról is biztosította a fiatalokat, amennyiben megalakul a kezdeményező csoport. A tanácselnök hangsúlyozta, gondolkodjanak a jövőről, és egymást erősítve minél hamarabb fogalmazzanak meg egy jövőképet. A falu jövőképének kidolgozásához segítséget ígért Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, aki atyhai lakosként szintén részt vett a megbeszélésen.
A felszólaló helyiek együttműködési szándékukról és segítőkészségükről biztosították a tanácselnököt a soron lévő beruházásokat illetően. Nagyon remélik, hogy az út elkészültével megváltozik az életük, településük nem lesz annyira elzárva a világtól, és pár éven belül a falu turisztikai potenciálja is megnő.
Székelyudvarhely, 2012. január 8.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774