Átadták a zetelaki Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrát

( Szavazat)66 megjelenítés
Augusztus 31-én, pénteken adták át a Székelygyümölcs Egyesület és a Zetelaki Közbirtokosság által létrehozott zetelaki Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrát. Az erdei gyümölcsök és gombák feldolgozása – és ezáltal a helyi vidéki közösségek gazdasági boldogulását elősegítő projekt – a Zöld Vállalkozás elnevezésű program keretében valósul meg a Polgár-Társ Alapítvány és a Román-Amerikai Alapítvány szakmai és pénzügyi támogatásával. Az esemény alkalmából a projektben közreműködő partnerek egy nemzetközi szakmai megbeszélést tartottak a zetelaki kultúrotthonban. 
 Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a szakmai programot megelőzően Nagy Attila, Zetelaka RMDSZ-es polgármesterével, Jakab Ferenccel, a Zetelaki Közbirtokosság elnökével és Már Istvánnal, a Székelygyümölcs Egyesület elnökével látogatta meg a manufaktúrát. A létesítmény bemutatása során Már István, a Székelygyümölcs Egyesület elnöke elmondta, nagyon sokat gondolkodtak a közbirtokossággal, hogy mi legyen a begyűjtött erdei gyümölccsel, mert alacsony áron tudták eladni azt, ugyanakkor a kész bio minősítésű termékek alapanyagait az helyi feldolgozók mind külföldről szállították be. A megoldást egyértelműen a helyi feldolgozásban találták meg, mint elmondta, céljuk, hogy rávegyék a lakosságot, sok házigyümölcsöt is termeljenek, és feldolgozva, hozzáadott értékkel adják el. Mint azt Már elmondta, a termelési folyamat is elnyerte a bio minősítést. Jelenleg 45 tonna gyümölcsöt tárolnak fagyasztva a manufaktúrában, amelynek a tervek szerint bemutató üzlete is lesz.
Borboly Csaba a helyi kultúrotthonban tartott szakmai megbeszélésen a helyi értékek összehangolt kihasználásának fontosságát hangsúlyozta.
–\t A helyi polgármesterekkel együttműködve, a hasonló erőfeszítések egymást erősítő hatását kihasználva, a támogatási források összehangolt irányításával lehet térségi haladást elérni. Míg országosan a nagyipari konglomerátumokat támogatják, addig itt helyben mi össze kell, hogy fogjunk, és olyan programokat hozzunk létre, amelyek egymást erősítik – mondta a tanácselnök. Kérte a termelőket és szakmai szervezeteket, hogy vegyenek részt abban a Hargita Megye Tanácsa által elindított hosszútávú tervezési folyamatban, amely jelenleg zajlik, most szerveződik ugyanis a Hargita Megyei Agrárkamara és készül Hargita megye agrárstratégiája. Borboly Csaba jó példaként a keresztúri tejfeldolgozót említette, amely esetében a gazdák keveséhez, összefogással sok eurót szereztek.
Az eseményen Hargita Megye Tanácsának részéről jelen volt Birtalan József alelnök és Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének vezetője. A létesítmény átadóján Tókos Pál, Hargita Megye Tanácsa Székelyudvarhelyi Területi irodájának munkatársa a megye hivatalos zászlójaként elfogadott székely zászlót adta át a gyümölcsfeldolgozó működtetőinek.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 1.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774