Átadták Hargita megye első vidéki kerékpárútját

( Szavazat)41 megjelenítés
Hivatalosan is átadták október 5-én Karcfalván Hargita megye első vidéki kerékpárútját. Az egy kilométer hosszú kerékpársáv elkészítésére a Csíki Területi Ifjúsági Tanács (CSTIT) pályázott a Globális Környezeti Alapnál (Global Environment Facility/Small Grants Programme) és az ENSZ Fejlesztési Programjánál – UNDP (United Nations Development Programme).
A projekt eredeti célkitűzése mellett több járulékos cél is megvalósult. A partnerként részt vevő megyei és helyi önkormányzatnak, a helyi közbirtokosságnak, a Zöld Székelyföld Egyesületnek és az önkénteseknek köszönhetően a karcfalvi templomtól egy újonnan megjelölt és felújított turistautat is átadhattak a kerékpársávval együtt. Ezenkívül felújítottak két borvízforrást, három édesvízforrást és két kilátót, megépült egy 40 személy befogadására alkalmas filagória és turistajelzéseket festettek.
 
Az avatószalag elvágása előtt a projekt megvalósításában szerepet vállaló intézményeknek, Hargita Megye Tanácsának, Csíkkarcfalva önkormányzatának, a Zöld Székelyföld Egyesületnek, a csíkkarcfalvi Larix közbirtokosságnak és az önkénteseknek Szabó Kázmér CSTIT-elnök mondott köszönetet, kitérve arra is, hogy az ő hozzáállásuknak köszönhetően többet is meg tudtak valósítani a projekt eredeti célkitűzéseinél.
 
Gábor Tibor polgármester a kis projekt távlati hozadékaként merész álmokat is megfogalmazott. Az Olt folyó töltésén Balánbányát Csíkszeredával összekötő kerékpárút megépülését is elképzelhetőnek tartja, a település eddigi sikereiből kiindulva. Példaként a műjégpálya megépülését hozta fel, és a partnerek segítőkészségét, ami lehetővé tette azt, hogy a kerékpárút turisztikai jelleget is kapjon. A polgármester szerint bizakodásra ad okot, hogy a megyei tanács a biciklisávot és az európai utat összekötő aszfaltréteget biztosította, a helyi közbirtokosság, a CSTIT és az önkéntesek hozzáállása pedig többet hozott ki a projektből, mint aminek indult.
 
„Mindenképpen jó az az igyekezet, amelynek köszönhetően nem egy útszélre festett csík jelzi, hogy itt kerékpárút van” – mondta Borboly Csaba megyeitanács-elnök, aki pozitívumként értékelte a közbirtokosság részvételét, hiszen ilyen jellegű projektekben nem szoktak részt venni, de ebből a rendhagyó példából is látszik, hogy milyen többletet tud nyújtani a közbirtokosság és az önkéntesek részvétele. Borboly Csaba utalt arra, hogy egy erdei turistaösvényt is sikerült kijelölni a projekt révén. A megyei tanács elnöke előrebocsátotta, hogy hamarosan a Környezetvédelmi Alap kimondottan kerékpárutak építésére szolgáló kiírásokat tesz közzé.
 
Ha hallja, hogy a szomszéd eszik, a fogfájósnak is megjön az étvágya
 
Török Szabolcs projektfelelős megosztotta a projekt kivitelezése során szerzett élményeit, részletezve, miként gyarapodott a projekt egy megjelölt erdei úttal a templomtól az Ördög-tóig, miként épült 40 személy befogadására alkalmas filagória a Nagyloki borvízforrás mellé, amelynek szükségessége a csíkszeredai és karcfalvi kisiskolások erdei iskolája során vált nyilvánvalóvá. Török Szabolcs külön elégtétellel számolt be arról a folytatásra reményt adó mozzanatról, amikor a szomszédos településről is érdeklődni kezdtek a projekt iránt. „Hiába fáj minden foga, mégis megjön az ember étvágya, ha hallja, hogy a szomszéd eszik” – mondta a projektfelelős.
 
Az ünnepi eseményen külön érdekesség volt Maczalik Ernő tanár visszaemlékezése 1974-re, amikor ugyancsak önkéntes munkával a legszebb fákra festettek jelzéseket a most ismét felújított turistaösvényen.
 
Csíkszereda, 2010. október 5.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774