Autonóm intézmény a Székelyföld

( Szavazat)32 megjelenítés
 Levélben üdvözölte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Székelyföld kulturális havilap szerkesztőségét új székházba való költözése alkalmából. „Amit mindannyian a közéletben szeretnénk megvalósítani, azt Ferenczes Istvánék elérték a kultúra terén: úgy valósították meg az autonóm Székelyföldet, hogy az legalább annyira egyetemes, mint amennyire székely. Legalább annyira korszerű, mint amennyire hagyományos” – írja Borboly Csaba, megjegyezve: „az Önök műve – ami bizonyára nem véletlenül viseli a Székelyföld nevet – egyszerre kötődik a helyhez és a nagyvilághoz”.
 
 
 
 
A megyei önkormányzat elnöke kifejtette, hogy az általa vezetett intézmény által fenntartott havilap „a legnagyobb példányszámú magyar kulturális folyóiratok egyike”. Megjegyezte: „ha példányszáma nem is a legmagasabb, de szellemi kisugárzásában mindenképpen a legnagyobbak közé tartozik”.
 
„A Székelyföld is amolyan „haza a magasban”, s határai egybeesnek a magyar szellemiség határaival: átszövi az egész világot” – olvasható a levélben.
 
Borboly Csaba leszögezte: „Nekünk, mint fenntartó intézménynek nincs más dolgunk, mint továbbra is biztosítani a lap megjelenését, olvasóként pedig a rendszeres előfizetéssel viszonozhatjuk azt az örömet, azt a szellemi kalandozást, amit hónapról hónapra biztosít számunkra a Székelyföld”. Megjegyezte, hogy ennek az önként vállalt kötelezettségnek a része az a tény is, hogy a megyei önkormányzat fedezte az új székház vásárlásának és átalakítási munkálatai értékének 49 százalékát.
 
„Legyünk büszkék arra, hogy a Székelyföld folyóirat olyan biztos támpont a magyar kultúrában, mint Csíksomlyó a magyar katolikusok számára. Mindkettő úgy a miénk, hogy közben a világ magyarsága is magáénak érzi” – szögezte le a lap szerkesztőségének intézett levelében Borboly Csaba.
 
Végül emlékeztetett arra, hogy a napokban „a határon túli magyarság elutasításának napjára emlékezünk önkéntelenül is, Pár évvel ezelőtt a magyarországi választók érdektelensége utasított el minket”. Hozzáfűzte: „Válaszként mi mutassuk fel ezt a folyóiratot: ez a mi magyar állampolgárságunkat igazoló okmány. Kultúránk révén egyek vagyunk”.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774