Az eddigi legnagyobb felmérés Farkaslakán

( Szavazat)58 megjelenítés
Május 20-24. között Farkaslakán szerveztek egészségügyi szűrőprogramot az immár hetedik alkalommal Hargita megyében tevékenykedő bács-kiskuni orvoscsoport részvételével. A program zárónapján, május 24-én, pénteken délelőtt Farkaslaka Polgármesteri Hivatalában tartottak sajtótájékoztatót a lebonyolításban érintettek.  
 Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere megköszönte a kilenc Bács-Kiskun megyei szakorvos többnapos munkáját, melynek eredményeképpen az eddigi legnagyobb egészségügyi felmérés készült el a községben. Az ötnapos program alatt több mint 770 személy vett részt a szűrésen. A településvezető a lakosság elismerését és köszönetét is tolmácsolta.
Bányai Gábor, Bács-Kiskun megye közgyűlésének elnöke elmondta, a Nyikó-menti árvizet követően döntöttek a program elindításáról, melynek hét évvel ezelőtti első állomása Kobátfalva volt. Székelyvarság, Oroszhegy, Gyergyócsomafalva, Gyimesfelsőlok és Oklánd után az idei helyszín Farkaslaka lett. Megköszönve a testvérmegye vezetőségének, a helyi önkormányzatnak, valamint az érintett egészségügyi intézményeknek és orvosoknak a sikeres lebonyolításért végzett munkájukat, Bányai Gábor kihangsúlyozta, nem kevés összegbe kerül a program megszervezése, de fontos, hogy a magyarországi orvosok szívvel-lélekkel végezték munkájukat, illetve hogy a szűrőprogram eredményeképpen számos esetben elejét lehet venni a felfedezett betegségeknek. Bács-Kiskun megye közgyűlésének elnöke örömét fejezte ki, hogy a 2009-es kiszállásuk után a varsági patak völgyében az önkormányzat és a megyei kórház két faházat épített, amelyekben nyaranta Bács-Kiskun megyeiek szállnak meg, a két megye, és így az anyaország és Székelyföld napi kapcsolatait erősítve. - Örvendek, hogy annak idején elindítottuk ezt a folyamatot, és biztosítom Önöket arról, hogy a következő évben is megszervezzük a szűrőprogramot a Hargita Megye Tanácsa által javasolt helyszínen – mondta Bányai Gábor. Kiemelte: az elmúlt hét évben mintegy 10 ezer személy vett részt az egészségügyi szűrőprogramban.
- Köszönjük a baráti, testvéri cselekedetet, amelynek idén is majdnem ezer Hargita megyei lakos lehetett a haszonélvezője, köszönjük a bács-kiskuni orvosok önkéntes és önzetlen munkáját – mondta Hargita Megye Tanácsának nevében Birtalan József alelnök. - Az idei program szép eredményei remélem üzenetértékűek lesznek, és ösztönzően hatnak a megye más szegleteiben élők számára is, hogy figyeljünk jobban az egészségünkre, és a betegségek megelőzése érdekében időszakosan vegyünk részt kivizsgáláson. Az összetartozás érzését erősíti ez a program is, a gyakorlati haszon és eredmények mellett számunkra Székelyföldön nagyon fontos az együttműködésnek, a megvalósult programnak a szimbolikus értéke, üzenete – mondta Hargita Megye Tanácsának alelnöke, kifejezve örömét, hogy a program lebonyolításában részt vevő vendégek a munkán túl betekinthettek a közösség életébe, megismerkedhettek az itteni emberekkel, tájaink szépségével.
Tarr Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője felhívta a figyelmet a program hasznára: az országban mindenki, aki egészségügyi biztosítással rendelkezik, egy évben egyszer elmehetne egy általános orvosi vizsgálatra, de kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Viszont akik a szűrőprogramon részt vettek, a magyarországi szakemberek javaslatára az elkövetkező időszakban jobban odafigyelnek erre.
Dr. Mócza György főorvos és dr. Svébis Mihály, a kecskeméti főkórház igazgatója elmondták, komoly betegségeket is fedeztek fel a szűrés során. Hozzátették: a vizsgálatokról készült statisztikát átadják partnereiknek, akik közül külön köszönet illeti a székelyudvarhelyi kórház vezetőségét a rendelkezésre bocsájtott eszközökért. Ugyanakkor elismerően szóltak a helyi orvosoknak a községben kifejtett munkájáról is.
Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház igazgatója elismerően beszélt a kecskemétiekkel ápolt szakmai viszonyról, és megköszönte a vendégektől kapott elismerést és bátorítást az elmúlt hét évben megvalósított fejlesztésekért.
A helyi háziorvosok, Váradi István és Mihály Ibolya is köszönetüket fejezték ki a tartalmas együttműködésért.
Zonda Erika, a megyei tanács Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője megköszönte a program lebonyolításában tapasztalt hatékonyságot a testvérmegye illetékeseinek és a farkaslaki partnereknek, valamint a vezérigazgatóság munkatársainak.
A jövő évi szűrőprogramot Gyergyó térségének egyik községében szervezik meg.
 
Farkaslaka, 2013. május 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774