Az ENGAGE projekt partnerei találkoztak Csíkszeredában

( Szavazat)56 megjelenítés
Az ENGAGE projekt célkitűzéseiről és Hargita megyei hasznosítási lehetőségéről számoltak be a partnerek december 4-én kedden a csíkszeredai megyeháza márványtermében. Az ENGAGE projekt fő célja segíteni a vidéki régiókat Európa-szerte abban, hogy vezetőik, szakembereik jobban megértsék, hogyan lehet kiépíteni szélessávú hálózatot költséghatékonyan a vidéki térségekben, a fenntarthatósági követelményeknek megfelelően vagy éppen a helyi népesség és gazdasági tevékenység erősítése érdekében.  
 Az ENGAGE projekt segít a részt vevő régióknak a szélessávú internettel kapcsolatos stratégiai döntések gyorsításában és gyakorlatba ültetésében. A 12 partner közül Romániából Hargita Megye Tanácsa egyedüliként pályázott az országból, partnerségben a Kommunikáció és Információs Társadalom Minisztériumával. A megyei tanács elnöke szerint a falvakon élő fiatalokat otthon tarthatnák azzal, hogy megteremtik számukra a külvilággal való gyors kapcsolatot.
Házigazdaként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a találkozó résztvevőit, kiemelve a projekt fő célkitűzését:
– A legtávolabbi kis részét is Hargita megyének, a kistelepüléseket bekapcsoljuk abba a rendszerbe, amelyen keresztül az emberek kommunikálni tudnak, és ezáltal a kisfalvaink is több lehetőséget kapnak a világgal való kapcsolattartásra.
A megyeitanács-elnök rámutatott arra, hogy sokszor nem a pénztőke a leglényegesebb.
– A legfontosabb a kapcsolati tőke, ma a kapcsolat és az információ jelent erőt, lehetőséget és megoldást – zárta mondandóját Borboly Csaba.
Clive Peckham, a projekt francia képviselője a találkozó fontosságát hangsúlyozta:
– Az ilyen alkalmak nagyon fontosak, hogy bevonjuk a helyi embereket abba az együttműködési projektbe, amelyben tizenkét együttműködési partner vesz részt. Ezek a projektek általában nem azonnali érdekeltségűek, de hosszú távon hasznosak, és többszörösen megtérül a befektetés. Ez a projekt arról szól, hogyan fejlesszünk ki olyan terveket, amelyek nagy befektetéshez vezetnek, ezáltal segítve nagy sebességű szélesssávú internet kiépítését a térségben.
A vetített képes előadást követően Dobai Csaba műszaki szakember a jelenlegi romániai helyzetet, valamint a Hargita megyei állapotokat ismertette.
– Romániában 2011-ben a háztartások 32 százaléka rendelkezett szélessávú internettel, ezzel az ország az utolsó helyen állt európai uniós szinten. Jelenleg 41-42 százalékra javult az arány a vezetékes szélessávú internet tekintetében – mondta a szakember, aki ismertette a különféle szélessávú internet-hozzáférési lehetőséget, a vezetékest és a mobilt, majd előadása második felében bemutatta, hogyan kéne kiépíteni szélessávú hálózatokat a megyében.
A találkozó folytatásaként Incze Csongor megyei tanácsos Székelyföld és az információs társadalom címmel értekezett, kitérve többek között a vidéki lefedettségekre és az ezekben rejlő lehetőségekre, rámutatva az RMDSZ parlamenti szerepvállalására, ami elősegítette több település számára a nagy beruházást igénylő antenna felállítását, biztosítva az internetlefedettséget. Végül Becze István megyei tanácsos, a megyei tanács testülete mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának elnöke tartott előadást, ismertetve a Hargita Háló programot. A programnak 12 éves múltja van, megpróbálták civilként, saját erőből kis segítséggel ezt a nagy hiányt megoldani a megyében.
– Olyan információs rendszer létrehozása volt a cél, amely a településeket összekapcsolja, és nemcsak a települések egy pontját, hanem a fontosabb intézményeket is rá lehet csatlakoztatni – polgármesteri hivatalokat, iskolákat, egyházat. A program több volt egyszerű internetszolgáltatásnál, teleházak működtetésével a vidékfejlesztést célozta meg – nyomatékosította Becze István programfelelős, aki 2000-től ismertette a megvalósításokat.
Katona Nóra, az ENGAGE projekt Hargita megyei vezetője zárógondolataival ért véget a találkozó:
– A jelenlévők képet kaptak arról, Hargita megyében milyen kezdeményezések voltak eddig, és milyen lehetőségek állnak előttünk.
 
Csíkszereda, 2012. december 4.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774