Az olaszországi példa Székelyföldön is alkalmazható

( Szavazat)48 megjelenítés

INSIGHT-szemináriumot tartottak Zeteváralján

Nyolcvan vaslábi, keresztúri és zetelaki tejtermelő gazda számára szolgált hasznos információkkal az az INSIGHT projekt keretében tartott, termelési előírásokról szóló előadás-sorozat, amelyet szeptember 15-én Zetelakán tartottak, és amelyen Hargita Megye Tanácsának szakemberei egy olaszországi tejfeldolgozási és értékesítési példát is bemutattak. A szemináriumon Borboly Csaba megyeitanács-elnök üdvözölte a megjelent gazdákat, hangsúlyozva, hogy a megyei önkormányzat mindenképpen felkarolja a gazdák kezdeményezéseit, de ennek alapvető feltétele, hogy a gazdák fogalmazzák meg elképzeléseiket, fogjanak össze és állítsanak elő értéket abból, ami itt megterem. A tanácselnök szerint a gazdák érdekeit egy agráripari park létrehozása képviselné a legjobban, ahol a hús-, tej- és burgonyatermékeket feldolgozni és értékesíteni tudnák.
 
A szakelőadások során Lázár Ferenc oroszhegyi állatorvos a tejfeldolgozás higiéniai ellenőrzéséről, Fekete Endre a Hargita megyei juhtenyésztés helyzetéről, dr. Püsök László pedig a juhtenyésztés jogi feltételeiről beszélt. Külön érdekessége volt a szemináriumnak az őrségi (Magyarország) Buzás Attila gyakorlati bemutatója a juh- és kecsketej feldolgozásáról, amelyet Márton István, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kamara vezetőjének bemutatója egészített ki.
Márton István egy olaszországi tanulmányút tapasztalatairól számolt be. Az agrárkamara vezetője kitért arra, hogy Olaszországban a hagyományos helyi termékek is be tudtak törni a piacra és a termelési – feldolgozási – értékesítési folyamatba a termelők kiválóan be tudtak illeszkedni, akár szövetkezetekbe tömörülve, akár egyénileg. Nem ritkaság, hogy a termelő, aki egy szövetkezet tagja, párhuzamosan étkeztetésre és elszállásolásra szakosodott agroturisztikai egységet is működtet, mondta Márton István.
 
Dr. Püsök László szerint az esztenák engedélyeztetésére vonatkozó egyszerűsített eljárás megegyezik a bemutatott olaszországi procedúrával és követelményrendszerrel, ilyen értelemben tehát, kis utánajárással és a minimális feltételek megteremtésével, már az esztenán olyan sajtot lehet előállítani, amit érlelés után azonnal értékesíteni lehet.
 
 
Csíkszereda, 2010. szeptember 15.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774