Bővítenék a Székely termék mozgalmat

( Szavazat)34 megjelenítés
Október 6–8-án rendezték meg A székely hagyományok vándorfesztiválja (Festivalul itinerant al tradiţiilor secuieşti), amelyet a Közéletért Egyesület szervezett együttmúködésben Hargita Megye Tanácsával és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával. A rendezvénysorozat célja a népi hagyományok és a különböző mesterségek népszerűsítése a fiatalság körében. 
 A székely hagyományok vándorfesztiváljának részeként rendezték meg a hétvégén Csíkszeredában a mézfesztivált, valamint október 7-én Borboly Csaba megyeitanács-elnök és a megyei tanácsosok Gyergyószárhegyen egy székelytermék-bemutató keretében a Gyergyó-térségi gazdasszonyokkal és panziótulajdonosokkal egyeztettek. A Székely Konyha Egyesület, a szárhegyi Torzsások Egyesület, illetve a csomafalvi Fenyőalja Egyesületek képviselőivel tartott megbeszélés témáját a térségbeli termelők és a székely termékek ügye adta. A résztvevők végigbeszélték a Székely termék mozgalom eredményeit, és számba vették a gondokat.
Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének elnöke, miután bemutatta a székely termékek előállítását támogató programot, az akadályokról beszélt a résztvevőknek. Mint elmondta, a legnagyobb gondot a kis vágópontok hiánya jelenti, ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gazdák termékei a helyi panziók és éttermek asztalaira kerülhessenek. A másik gondot a minőség biztosítása jelenti – mondta Márton István előrebocsátva, hogy a csalók kiszűrése és a minőség biztosítása érdekében hamarosan szigorúbb ellenőrzési módszereket vezetnek be. A termékeiket kiállító termelők minden vásár előtt alá kell hogy írjanak egy „házi szabályzatot”, illetve szigorúbban fogják venni az állat-egészségügyi hatóság engedélyeinek kiadását is. Szó esett a hagyományostermék-üzletek megnyitásáról is, lehetőleg minden városban, amelyekbe hetente érkeznének a termékek, ugyanakkor Márton István javasolta egy állandó hagyományostermék-piac megnyitását Gyergyó térségében is.
Ábrahám Emma, a megyei tanács vidékfejlesztési aligazgatóságának vezetője a Székely Konyha programról beszélt, amely révén közösségi kiskonyhákat szeretnének létrehozni. Gyergyószárhegyen két egyesület tervezi a programban való részvételt. Képviselőik beszámoltak arról, hogy pályázati úton gyakorlatilag mindent megszereztek a konyhák működtetéséhez, a termékek bevizsgáltatása azonban nem akadálymentes.
Borboly Csaba az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy, amit a megbeszélésen bemutattak, az csak a jéghegy csúcsa.
– Rengeteg projekt van még, rengeteg kezdeményezésre van lehetőség. A Székely termék nemcsak a tanúsítványt jelenti, a védjegy használati jogának megszerzése nagyon kis hányada az egész elképzelésnek. A nagyobbik részt a kezdeményezések, képzések, tanácsadás, a szakmai utak és más tevékenységek jelentik – mondta a megyei tanács elnöke. Borboly Csaba szerint a tervek között szerepel egy agráripari park létrehozása, további egyesületek bejegyzése, valamint a hagyományos termékeken alapuló kezdeményezés bővítése.
Becze István megyei tanácsos szerint azért fontos a Székely termék minősítés, mert egy termelőnek egyedül nagyon nehéz, szinte lehetetlen bejárni az utat a termékek elismertségének kivívásához. Ezért fontos ez a hálózat, amelyben segíthetik és támogathatják egymást. Rengeteg a létező jó példa, de folyamatosan gondolkodnak azon, hogy még mivel lehetne kiegészíteni. Fontos mindezt összekapcsolni oktatással, képzésekkel. Példaként a pisztrángászatot említette a tanácsos mint jó lehetőséget, de a húsmarhaágazat is kihasználatlan. Becze István még elmondta, hogy a vegyszerezetlen székely krumplit megfelelő marketinggel jól lehetne értékesíteni, ami rengeteg családnak, háztartásnak jelenthetne megélhetést, ennek a megoldásán is gondolkodnak.
 
Csíkszereda, 2012. október 7.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774