Bővülő Tündérkert Hargita megyében

( Szavazat)166 megjelenítés
Borszék visszakapja száz évvel ezelőtti arculatát
 
A Borszéken elkezdett beruházásokat mutatta be Mik József polgármester május 25-i sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. A turisztikai fejlesztések során gyógyfürdő és kezelőközpont, valamint sípálya épül, továbbá felújítják a Tündérkert feredőt és a parkokat, sétányokat. (Részletek a mellékelt dokumentumban.)

Mik József polgármester szerint a 18 évnyi vajúdás után, 2008 óta sikerült Borszéket jó útra téríteni, Hargita Megye Tanácsának támogatásával, és a turisztikai minisztérium is felkarolta az üdülőtelep ügyét. A fejlesztések nyomán a kisváros visszakapja 19. századi arculatát, hangsúlyozta Mik, mert cél, hogy Borszék nemzetközi üdülőteleppé váljék.
„Vissza kell csatolnunk Borszéket a Gyergyói-medencéhez” – jelentette ki Borboly Csaba megyeitanács-elnök, utalva az Orotva és Borszék közti, 128-as jelzésű megyei út felújítására. Hozzátette: tapasztalatai szerint megvan az akarat Borszéken arra, hogy a település ismét visszanyerje régi vonzerejét. Borboly Csaba bízik a város fejlődésében, és arra is rámutatott, hogy ha elkészül a műút Orotva és Borszék között, az a gyergyóditrói és gyergyószárhegyi közbirtokosságok számára is hasznos, hisz felértékelődnek az út menti területeik. A megyei önkormányzat elnöke szerint szigorúbb jogszabályokra van szükség, hogy a városban lévő épületek tulajdonosait rábírják ingatlanuk rendbetételére, felújítására.
A 128-as megyei út felújítását 2009-ben kezdték el a megyei tanács támogatásával, amely négymillió lejt költött rá, három kilométeres szakaszt újítva fel. Ebben az évben ezek a munkálatok tovább folytatódnak, és ha befejezik az útszakasz felújítását, az 30 kilométerrel rövidebb távot jelent a Gyergyószentmiklós felől Borszékre utazóknak, ugyanakkor turisztikai szempontból is nagy előny, mutatott rá a polgármester. Mik József azt is elmondta, hogy a helyi önkormányzat a tulajdonában lévő villák közül évente legalább egyet önerőből fel szeretne újítani. A városvezető szerint 4-5 éven belül Borszék visszanyeri valamikori hírnevét, és turisták ezrei fogják látogatni, ugyanakkor az ismertetett projektek megvalósításával munkahelyeket tudunk biztosítani a borszéki fiataloknak.
 
Csíkszereda, 2010. május 25.  
 
Borszéki beruházások:

 2009 és 2010-ben Borszéken nagyon sok projekt, beruházás elindult, amelyek mind a valamikori hírnevét szeretnék visszahozni a városnak. Mindezek megvalósításához nagymértékben hozzájárult a Hargita Megyei Tanács is. Ezek közül bővebben említenénk a következőket:  
 
 

            GYÓGYFÜRDŐ ÉS KEZELŐKÖZPONT ÉPÍTÉSE  
 

     Az 1145/2010-es Miniszteri Határozat alapján, Borszék város 2.500.000 lej támogatást kapott  a Turisztikai Minisztériumtól egy modern, komplex Kezelő Központ felépítésére.

            A központ befogadó képessége 1.000 fő és tartalmazni fog különböző kezelési és wellness részlegeket:

            - kinti és benti édesvizes fürdőmedencéket (gyerekeknek és felnőtteknek),

            - borvizes medencéket és kádas fürdőket,

            - különböző kezelési pontokat (gyógytorna, masszázs, hidroterápia, elektroterápia, só terápia),

            - wellness központot (szauna, szolárium, szépségszalon).

            A beruházás összértéke 20.000.000 lej és reményeink szerint,  két éven belől, további támogatásokkal be is tudjuk fejezni a tervezett beruházásokat, amelyben a központ körüli külső rendezések is benne vannak (sétányok, zöldövezet, stb.).

            A közbeszerzést 2010 májusában hirdetjük meg és terveink szerint a nyár végén a munkálatok is elkezdődnek.    
 
 

      REMÉNYSÉG SIPÁLYA

     A 426/2009-es Kormány Határozat alapján Borszék 3.770.000 lejt és az 1145/2010 Miniszteri Határozat alapján 2.500.000 lej támogatást kapott egy modern Sípálya felépítésére.  2009 szeptemberében aláíródott a kivitelezési szerződés a SC Termogaz Company SA-val és el is kezdődtek a munkálatok.

      A projekt magába foglal:

      - 3 (három) 700 m hosszú Sípályát, amelyeknek egy lesz a kiindulási és érkezési pontjuk

      - egy modern felvonót és síliftet

      - mű havat biztosító hóágyúkat és egy hótaposót

      - 3000 m3 -es gyűjtőtavat

      - éjjeli világító berendezést

      - turisztikai szolgáltatási központot (vendéglő, hegyi mentő szolgálat, raktárak, illemhelyek, stb.)

      - kártyás beléptető rendszert 
 

      A beruházás összértéke 7.413.000 lej.

      Reményeink, számításaink szerint 2010 július-augusztusában a munkálatok befejeződnek és az idei téli szezont 3 modern sípálya működtetésével kezdhetjük meg.   
 

      BORVIZEK ÚTJA

     A borvizek útja projekt 2009 őszén indult el Borszéken. A munkálatok összértéke  1.700.000 euró amelyből, 536.000 euró önrész, ez egy óriási erőfeszítést jelentve a városnak.

      A program keretén belül a Hétvezér sétány, valamint a környező  parkok és sétányok lesznek felújítva, ugyanakkor a fürdőtelep központja lesz modernizálva. Fel lesz újítva a szennyvíz hálózat, a telefon és villany kábelek a földbe lesznek helyezve, új bútorzat lesz elhelyezve a sétányokon (padok, szemetesek, világítótestek), különböző dísznövények és virágok lesznek ültetve a parkokba.

      A projekt futamideje a 2010-es év.  
 

      TÜNDÉRKERT FEREDŐ

     2009 nyarán a Tündérkertben vállakózó szellemű fiatalok segítségével, kaláka formájában egy hagyományos fürdő épült, lábáztatókkal, egy medencével, napozókkal. Ez már így is nagy látogatottságnak örvend a turisták és helybéliek körében, de ezt a „fürdőközpontot” szeretnénk tovább bővíteni. A projekt értéke 188.600 lej, erre kaptunk támogatást a Hargita Megyei Tanácstól.

      Fontos lenne leárkolni a területet, mivel nagyon vizenyős, összekötő  sétányokat, ösvényeket kell kialakítani, pihenőket, padokat kell elhelyezni a fürdők körül.

A fa, amelybe be van fogva a forrás vize, tönkrement, ezért újra kell foglalni egy kőköpű-be, így időtállóvá téve a forrást.

      A Tündérkerttől nem messze található az un. Ősforrás, amelyet napjainkban „moffeta”- ként használnak az idelátogatók. Ezt a két turisztikai pontot szeretnénk összekötni a már meglévő sétánnyal, ennek felújításával.

A moffeta körüli filagóriát le kell bontani, a meglévő rést, ahol a CO2 (gáz) tör felszínre, kibővíteni, hogy nagyobb kapacitással lehessen használni ezt a „gyógypontot”.

      Az Ősforrás körül sétányokat, ösvényeket és sétányokat kell kialakítani a jobb megközelítés érdekében, padokat és szemeteseket kell elhelyezni. 
 

      Ezeken a beruházásokon kívül sok más projekt is elindult vagy elindul a közeljövőben a városban, mint például: a Kultúrház felújítása, az ivó és szennyvízhálózat felújítása és elhelyezése ott ahol eddig nem volt, az alsóborszéki központi park felújítása, játszóterek kialakítása és bővítése, a Kárpátok út aszfaltozása, stb.

2009-ben sikerült elkezdeni, a Megyei Tanács támogatásával, a 128-as megyei út felújítását. Erre a beruházásra a Hargita Megye Tanácsa 4.000.000 lejt költött, felújítva egy 3 km-es szakaszt. Ebben az évben ezek a munkálatok tovább folytatódnak, összekötve Borszéket a Gyergyói medencével. Ennek az útszakasznak a felújítása 30 km-el rövidebb távot jelent a Gyergyószentmiklósra utazóknak, de ugyanakkor turisztikai szempontból is nagy előnyt fog jelenteni.  
 

      Ha mindezeket sikerül megvalósítani, reméljük, hogy 4-5 éven belül Borszék visszanyeri valamikori hírnevét és turisták ezrei fogják látogatni városunkat. Ugyanakkor a felsorolt projektek megvalósításával munkahelyeket tudunk biztosítani a borszéki fiataloknak.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774