Csíkban is egyeztettek a polgármesterek

( Szavazat)41 megjelenítés

Kiemelt téma volt a földterületek visszaszolgáltatása

A helyi rendőrség működését szabályozó törvényről, a készülő Mária út Hargita megyei szakaszáról, a birtoklevelek kiállításához szükséges dokumentáció összeállításáról, a faluképvédelmi programról, valamint a megyei utak nyári karbantartásáról egyeztetett a csíki térség RMDSZ-es és független polgármestereivel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 25-én Csíkszeredában.

A helyi rendőrség működését szabályozó 2010. évi 155. számú törvény kapcsán Antal István ezredes, a megyei rendőrség képviselője elmondta, hogy a helyi tanácsoknak alárendelt rendőrség jelentősen megkönnyítené a munkájukat. A szerveződés időszakában a rendőrség nyitott arra is, hogy egy évig kihelyezett személyzet nyújtson segítséget a helyi testületnek. A rendőrséggel való együttműködés kapcsán Petres Sándor alelnök az utóbbi időben elszaporodott fémlopások elleni határozottabb fellépést szorgalmazta, és a törvények szigorításának kérdését is felvetette.

A Mária út nemzetközi projektet Péterfi Attila, a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai igazgatója ismertette. A Csíksomlyót és az útvonal mentén fekvő településeket népszerűsítő projekt 2011-es tervei között szerepel a Hargita megyei szakasz megjelölése és egy kerékpáros zarándoklat indítása Mariazellbe.

Sorin Nicolae Truţă, a megyei kataszteri hivatal vezetője a birtoklevelek kiállításáról és a vele járó dokumentációk összeállításáról egyeztetett a polgármesterekkel, valamint a területek nyilvántartásba vételét megkönnyítő javaslatokat ismertetett. A földterületek telekkönyvezése és visszaszolgáltatása kapcsán a nehézségek egyik okaként a polgármesterek a szakemberek hiányát jelölték meg.

– Az alacsony bérek miatt a topográfus szakemberek a jobban fizető magánszektor felé orientálódtak. A helyi tanácsok többségénél csak mezőgazdasági szakemberek, tanácsadók maradtak, akik munkaidejét szinte teljességében az APIA felmérések lebonyolítása tölti ki. Éppen ezért, nagy segítség lenne, ha az APIA adatbázis hozzáférhető lenne, hiszen a helyi tanácsok szakemberei is közreműködtek az és elején lebonyolított mezőgazdasági összeírásban, az elkövetkező hónapokban pedig a pályázni akaró helyi gazdáknak fognak segíteni az APIA pályázati kiírások dokumentációjának összeállításában – mondták az elöljárók.

Részmegoldásként Borboly Csaba felvetette, hogy megoldást keres frissen végzett topográfusok alkalmazására, és a digitális földmérő eszközök használatának átruházásához hasonlóan a topográfusokat is a települések szolgálatába állítja.

– Tisztázott tulajdonjog nélkül megtorpan a fejlődés, nem lehet pályázni, és az emberek is csalódottak, ha jogos jussuk visszaadása tovább késik.  Az elvett területek visszamérésének felgyorsítása érdekében GPS-műszereket is vásároltunk, amelyeket a helyi tanácsok rendelkezésére bocsátottunk, és ennek volt eredménye is: mintegy hatezer hektárt mértek fel, tehát bevált a kezdeményezésünk, ezért további műszereket tervezünk beszerezni – mondta a megyei tanács elnöke.
A további műszerek vásárlását Borboly Csaba azzal indokolta, hogy jól működő mezőgazdaság és turizmus csak rendezett tulajdonjogú területekkel lehetséges. Nagyon sürgető már a probléma, hiszen húsz éve nem sikerült megoldani a helyzetet, ráadásul az erre szakosodott magánvállalatok szolgáltatásait az emberek többsége nem éri fel. Gyakran a felmérés többe kerül, mint maga a terület, ezért a megyei tanács, ha más lehetőség nincs, pályáztatás útján fogja a műszereket a kis jövedelmű emberek rendelkezésére bocsátani.

A továbbiakban Fülöp Otília, a megye főépítésze a településvédelmi programról és a 2011. évi 7-es számú urbanisztikai törvényről tájékoztatott, felhívva a figyelmet a helyi rendezési terv és az épített örökség védelmének fontosságára, valamint a faluképvédelmet célzó pályázás összefüggéseire. A megyei főépítész elmondta, hogy a megyei tanács támogatja a helyi önkormányzatok próbálkozásait, amelynek eredményeként a műemlék értékű épületeket felújítják, és a kornak megfelelő rendeltetést találnak nekik.

Végezetül Csiszér Botond Benedek, az útügyi igazgatóság vezetője beszélt a Csík térséget érintő nyári karbantartási munkálatokról, útjavítási tervekről. A találkozón jelen volt Sófalvi László alelnök, Birtalan József megyemenedzser, valamint Becze István és Szentes Antal megyei tanácsos is.

Csíkszereda, 2011. március 25

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774