Csíkszékiekkel konzultáltak a megyeházán

( Szavazat)38 megjelenítés
A térségenként megtartott konzultációk sorozatának keretében csütörtökön, március 21-én Csíkszeredában a megyeháza márványtermében találkoztak a fiatalokkal a Hargita megyei ifjúsági stratégián dolgozó szakemberek. A Fiatalok Hargita Megyében 2020 projektre Hargita Megye Tanácsa az Európai Unió Fiatalok lendületben (Youth is Action) programjában nyert támogatást. 
 A csíkszéki fiatalokkal való tanácskozáson jelen volt Farkas András, a pályázatot kidolgozó Pont Csoport részéről, Becze István és Ferencz S. Alpár megyei tanácsosok. Elsőként Farkas András üdvözölte a nagy számban megjelent fiatalokat, mint mondta, arra keresik a választ, hogyan látják a fiatalok a saját helyzetüket Csíkszéken. A megfelelő stratégia megalapozásának, illetve az erőforrások mozgósításának fontosságát hangsúlyozta. Közösen tudnak tenni azért, hogy a fiataloknak jobb legyen, mondta, a jövő megalapozása pedig azért nagyon fontos, hiszen ők azok, akik évek múlva társadalmi szerepeket, vezető beosztásokat vállalnak.
Becze István úgy fogalmazott: azért kell dolgozni, hogy számukra Csíkszereda legyen az ifjúság fővárosa. A stratégia kidolgozásához ismerniük kell a jelenlegi helyzetet az érintettek szemszögéből, illetve hogy mit lehet megvalósítani. Ezért fontos, hogy a fiatalok jelezzék, mire van szükségük.
Ferencz S. Alpár azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek tennie kell a köz érdekében, és hogy milyen területen fejti ki tevékenységét, már fiatalon el kell gondolkozni rajta. Ha ezt mindenki szem előtt tartja, azzal megteremti azokat a lehetőségeket, amelyekért érdemes lesz itthon maradni. Minden kezdeményezés, így az ifjúsági stratégia esetében is a kulcsszó az együttműködés, tette hozzá, ez teremt közösségi értékeket, termékeket. Egymástól tanulni kell, közben megfogalmazni a célkitűzéseket. Mindenhol meg kell harcolni a megélhetésért, mondta, Európától nem munkahelyet kell kérni, hanem szakmai tapasztalatot, és lehívni a rendelkezésre álló anyagi forrásokat. Az ifjúság felelőssége a példamutatás, fejtette ki, a kisebb gyerekek tőlük tanulnak. Fel kell hívni a figyelmet a szakmai oktatás fontosságára, és azt népszerűsíteni kell, hiszen Hargita megyében vannak lehetőségek a mezőgazdaságban, a kisvállalkozásokban, a hagyományos termékek előállításában.
A projekt ismertetése után kisebb csoportokba szerveződve tartották meg a konzultációs gyakorlatot.
 
Csíkszereda, 2013. március 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774