Csíkszentkirályon is megújul a népi feredő

( Szavazat)59 megjelenítés
Falufórumon ismertették a helyi népi fürdő felújítási tervét
Javában zajlanak a felújítási munkálatok a csíkszentkirályi Borsáros-fürdőnél: már megöntötték a fogadó épület betonalapját, út és híd épült a bejáratnál, kiásták a medence alapjait, és készül az épület faszerkezete. Október 12-én a helyszínre Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, utána pedig falufórumon ismertette a népi fürdő felújítási tervét.
 
A projekt kedeményezője a megyei önkormányzat, amelynek segítségével kilenc Hargita megyei településen újíthatják fel a hagyományos népi feredőket: Borszéken, Csíkszentkirályon, Csíkszenttamáson, Csíkszentimrén, Csíkverebesen, Csíkkozmáson, Madéfalván, Gyergyócsomafalván és Lázárfalván. A megyei tanács igyekezett külső forrásokat is bevonni a munkába, és az RMDSZ-szel közös kitartó lobbiját idén siker koronázta, így a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériumtól közel egymillió eurót (négymillió lej) sikerült erre a célra szerezni, a gondos előkészítésnek és a nagyon rövid idő alatt elkészített terveknek köszönhetően. Partnerek a projektben az érintett települések önkormányzatai, amelyek önrésze a szakdokumentáció és szakhatósági engedélyek beszerzése.
A csíkszentkirályi beruházás értéke 725 ezer lej, novemberre pedig a tervek szerint be is kell fejezni a munkálatokat. Két medence várja majd a kikapcsolódni vágyókat, mindkettő melegített ásványvízzel. Öltözők, büfé, tusolók állnak majd a turisták rendelkezésére, és orvosi rendelő is lesz. A fűtést gázzal és napkollektorokkal oldják meg.
Székely Ernő polgármester a helyi polgármesteri hivatalban rendezett fórumon üdvözölte a jelenlévőket, és megköszönte a tanácselnöknek, hogy sikerült Szentkirályt is belefoglalni a programba, majd Borboly Csaba vázolta a megyei önkormányzat turisztikai-gazdasági fejlesztési stratégiáját. A megyei tanács elnöke elmondta, hogy Székelyföldön több panzió van, mint a Prahova völgyében, de nálunk sajnos csak nagyobb ünnepek idején telnek meg, nagyrészt üresen állnak. Ezen a helyzeten akar változtatni a megyei tanács a családi gazdaságok erősítésével, az agrárturizmus beindításával és a székely termékek népszerűsítésével is.
„Térségünkben nemcsak az a tíz-tizenöt turisztikai látványosság van, amit rendszerint minden ide látogató felkeres, a kevésbé ismertek is több figyelmet érdemelnek” – jelentette ki a tanácselnök, hozzátéve, hogy azokat a turistákat is ide kell vonzani, akik nem érzelmi alapon jönnek ide, akik pedig már jártak itt, azokat vissza kell csalogatni. Ennek a stratégiának a része a népi fürdők felújítása is. A csíkszentkirályi létesítmény a fent felsorolt kilenc közül a legnagyobb lesz, mondta Borboly Csaba, külön hangsúlyozva, hogy a jelenlegi gazdasági válságban sikerült pénzt szerezni a megyei projektre.
A többi helyszínen is dolgoznak a kivitelező cégek. Borszéken megépült a Tündérkert és az Ősforrás közti út, és nekifogtak a mofetta építésének. Csíkkozmáson mindkét helyszínen, Sószékfürdőn és a lázárfalvi Nyírfürdőnél is nekifogtak a munkának: újraépítik a mofetta épületét, és kulcsosházat alakítanak ki mindkét helyszínen. A Tusnád községhez tartozó Verebesen filagória, medence, öltöző épül, Madéfalván úgyszintén. Utóbbinál a közel lévő meleg vizű forrásból töltik fel a medencét, és parkolót és pihenőhelyet alakítanak ki. Csíkszentimrén a kéngázas mofettát teljesen újraépítik.
Csíkszereda, 2010. október 13.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774