Csíkszeredában találkoztak a Hargita megyei polgármesterek

( Szavazat)33 megjelenítés
A csíkszeredai megyeházán találkoztak a Hargita megyei polgármesterek hétfőn, április 22-én. A polgármester-találkozón kívül a Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás közgyűlését is megtartották. Jelen voltak Hargita Megye Tanácsa területi irodáinak munkatársai is. 
 A Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület 2012-es tevékenysége a Gyergyóremetén EU-s finanszírozással épülő regionális hulladéktároló projektjének befejezésére irányult. Hosszas egyeztetés után elkészült a műszaki és a működési dokumentáció, valamint a költségvetés-tervezet – ismertette Orbán Béla, az egyesület elnöke. A közgyűlés elfogadta a tavalyi pénzügyi zárást, az idei tagsági díjakat, amelyek értéke nem változott a 2012-es évhez képest. Rábólintottak az alakulat költségvetésére: jövedelmét a tagdíjak teszik ki, a kiadások legnagyobb részét pedig a személyzeti költségek. Továbbá a polgármesterek aláírták a projekt kivitelezését és a hulladékgazdálkodási rendszer működését szabályozó társulási szerződést.
Az eseményen jelen volt Borboly Csaba megyeelnök, aki ismertette, hogy a polgármesterekkel való legutóbbi találkozása óta elfogadta a megye költségvetését a döntéshozó testület.
– A mentés, üzembe helyezés, javítások évét éljük – fogalmazott a megyei tanács elnöke. Az elképzelések legyenek visszafogottak, kisebb méretű, de funkcionális dolgokat kell tervezni – tette hozzá. Szolidaritásra van szükség a megyei és a helyi tanácsok között, hogy együtt magyarázatot tudjanak adni a lakosság kérdéseire. Az elöljáró a megyei tanács partnerségéről és segítségéről biztosította a polgármestereket.
Hargita Megye Tanácsa saját beruházásait Petres Sándor alelnök ismertette. Idén 16 millió lejt tudnak beruházásokra költeni, ebből 6,5 millió szükséges a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkálataira. Sikeresnek bizonyult a Kisvíz és a Kisvillany program, ezért idén is folytatják, előbbire 1,5, utóbbira 2 millió lejt különítettek el. Két olyan beruházást finanszíroznak, amely nemcsak helyi jelentőségű, hanem térségét is kiszolgálja, az egyik a gyergyószentmiklósi jégpálya, a másik a székelykeresztúri fürdő munkálatai. Egy másik nagyobb tételt a 2014–2020-as európai uniós finanszírozási időszakra vonatkozó pályázatok tervezésére irányoztak elő. Útjavításra idén kevesebb pénz jut, három szakasz élvez prioritást: Mindszent–Csíkbánkfalva, a bélbori út és egy Székelykeresztúr határában lévő. Máshol kisebb javításokat, karbantartási munkálatokat végeznek – tette hozzá Birtalan József, a megyei tanács alelnöke. Továbbá arra kérte a polgármestereket, hogy biztassák a helyi cégeket, vegyenek részt a közbeszerzéseken. Ennek kapcsán Borboly Csaba elnök hangsúlyozta az összefogás fontosságát, továbbá kiemelte a vendéglátás, turizmus, mezőgazdaság, földmérések, közös vagyongazdálkodás szakterületeit, ahol a szűkös költségvetés ellenére is komoly eredményeket lehet elérni szerveződéssel. Az egyházaknak kiírt pályázatokra is érdemes odafigyelni – fűzte hozzá.
Az együttműködést szorgalmazták a polgármesteri hivatalokkal
A polgármester-találkozó célja az önkormányzatok vezetőivel történő egyeztetés volt azokkal a problémákkal kapcsolatban, amelyek a megye legtöbb települését érintik.
A találkozó első meghívott felszólalója Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója volt, aki az egészségügyet érintő problémákról számolt be. Mint elmondta, a megyében a családorvosi rendelésen javítani kell, ugyanis a megyében a jelenlegi 151-hez képest legkevesebb 160 családorvosra van szükség. Gyergyóholló az egyetlen település, ahol nincs egyáltalán családorvosi rendelés.
– Ideális esetben 2000 lakosra kell egy háziorvos jusson, a mostani hiány miatt Hargita megyében körülbelül 2500 lakosra jut egy – magyarázta Duda Tihamér.
A gyógyszertárak helyzetére is kitért az egészségbiztosítási pénztár igazgatója. Mint elmondta, a gyógyszertárak az összköltségvetés 30 százalékát használják. Városokon telített a piac, de a falvakban még több patikára lenne szükség, ugyanakkor szakemberhiánnyal is küszködnek.
A járóbeteg-rendelőkben is nagy a szakemberhiány: míg a megyében 119 szakorvosra van szükség, addig csak 57-en tevékenykednek a kórházak ambulanciáin. Duda Tihamér kiemelte a nemrégiben több községben is létrejött egészségházakat, amelyek olyan hiányszakmákban biztosítanak szakrendelést, mint a kardiológia, neurológia, diabetológia.
Az egészségbiztosítási pénztár igazgatója arra hívta fel a polgármesterek figyelmét, hogy helyi szinten is próbálják meg támogatni az egészségügyi ellátás minőségének javulását, nem feltétlenül anyagiakkal, hanem vonzó lehetőségekkel, amelyek településeikre vonzák a szakembereket.
A polgármesterek közgyűlésének második meghívottja Kedves Imre, a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal igazgatója volt, aki a nagyobb béralapok finanszírozásáról beszélt. Kiemelte a költségvetés átszervezésének kritériumait, amelyeket eddig nem sikerült betartani. Ugyanakkor az adózással kapcsolatosan kiemelte a határidők betartásának fontosságát, és elmondta, hogy az adóbehajtást ezentúl nem a helyi szervek végzik.
A polgármesterek találkozója Köllő Miklós építész felszólalásával folytatódott, aki a helyi építőanyagok felhasználásának, a helyi kivitelezők, mesteremberek foglalkoztatásának a fontosságát emelte ki.
– A régióban jó kivitelező csapatok dolgoznak, akik közül sokakat külföldre hívnak dolgozni, ugyanakkor díjnyertes építészek is akadnak szép számban a megyében. A székelyföldi régió építészeti minőség szempontjából Temes megye után a második helyen áll az országban, a látható eredmények mégis váratnak magukra – mondta az építész.
A közgyűlés végén Doina Olteanu és Sándor Dezső, a nagyszebeni illetőségű, Gyergyószentmiklóson is üzletet működtető Ambient vállalat menedzsmentjét képviselve mondták el azt, hogy miként tudják segíteni a megye önkormányzatait mindennemű építkezés kivitelezésében.
Pályázatokkal a turizmusért és a környezetvédelemért
A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás közgyűlésén a társulást alkotó önkormányzatok polgármesterei mellett részt vett Borboly Csaba megyeelnök és Gászpor István, a társulás igazgatója. A csoportosulás két fő területen fejti ki tevékenységét: a turizmus fejlesztését, népszerűsítését, valamint környezetvédelmi programok lebonyolítását célozzák meg Hargita megyében. Borboly Csaba kiemelte az együttműködés fontosságát a fejlesztési társulás és az önkormányzatok között, mert a települések életében lényeges kérdéseket együttesen könnyebb megoldani, és több kézzelfogható eredményt lehet elérni, elősegítve ezzel a turizmus népszerűsítését és a természetvédelmi területek értékbe helyezését megyénkben.
Gászpor István bemutatta a fejlesztési társulás 2013-as tevékenységi tervét, amelyben szerepel egy helyzetfeltáró kutatás a megyében elkészített, kivitelezés alatt álló turisztikai stratégiák, tervek, projektek, pályázatok, programok alapos átvilágításáról. Ugyanakkor tervezik egy komplex turisztikai adatbázis összeállítását a megye turisztikai célpontjairól és egy civilszervezeteknek szóló pályázati rendszer meghirdetését is, aminek keretében turisztikai és környezetvédelmi programokat támogat a társulás. A tervek között szerepel a Sokszínű Hargita – Játékos helyismereti, környezetvédelmi program gyerekeknek program lebonyolítása is, amelynek célja Hargita megye természeti, kulturális és szellemi értékeinek bemutatása játékos formában, holisztikus szemlélettel, a különböző tudományágak és a kultúra összekapcsolásával. Emellett turisztikai konferenciákat és tematikus turistaösvények kialakítását is tervezik.
A közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt továbbá a 2012-es pénzügyi mérleg és tevékenységi beszámoló, az idei tagsági díjak megállapítása. Ugyanakkor jóváhagyták a fejlesztési társulás három pályázatban való részvételét is: a Nemzeti Kulturális Alap által finanszírozott Közkapcsolati és marketingtájékoztató a kulturális ágazat számára, az ugyancsak a Nemzeti Kulturális Alap által finanszírozott Fedezd fel Hargita megyét projektben, valamint az Environment challenge Harghita – nonformális oktatás a fenntarthatóságért nevű projektben is részt vesz a társulás, amelyet az Oktatási és Szakképzési Programok Országos Hivatala támogat a Fiatalok Európáért program keretében.
 
Csíkszereda, 2013. április 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774