Csomafalva: ingyenes egészségállomás

( Szavazat)43 megjelenítés
Türelmes sorbaállók, kedélyes beszélgetések, nővérkékkel folytatott elmés csipkelődés – ezek a pénteki csomafalvi szűrővizsgálat hangulati paraméterei. A megyében idén végzendő kivizsgálások költségeit – összesen 65 ezer lejt - Hargita Megye Tanácsa biztosítja. 
 Két óra alatt 119 jelentkezőt vizsgáltak meg május 4-én a Hargita megyei ingyenes szűrővizsgálatok II. állomásaként Gyergyócsomafalván, a Hargita Megye Tanácsa Gyulafehérvári Caritasszal közösen zajló programja során.
A viharosra váltó fülledt melegben minden korosztály képviseletében tértek be a csomafalviak a helyi kultúrház tereiben rögtönzött viszgálóasztalokhoz. Mihály Enikő nővér vezetésével a Caritas családsegítő szolgálatának csomafalvi nővérkéi vérnyomást, vércukorszintet, vérzsírt és koleszterolt mértek, majd az EKG-készüléken is ingyenesen ellenőrizhette szívműködését a betérő. Helyszíni érdeklődésünkkor megtudtuk: a vizsgálat első órájában a vérnyomás tíz mérésből mindössze három esetben volt megfelelő – ám az eredmények összesített kiértékelését csak e hét elején végzik, átalányban jobb eredményre számítva – mondta Balog Mária önkéntes nővér. A vizsgálótereket Márton László-Szilárd polgármester bocsátotta a program rendelkezésére.
 
A vizsgálatokra várókkal szóba elegyedvén Borboly Csaba megyei tanácselnök úgy fogalmazott: a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése két „oldalon” hoz nyugalmat – egyrészt önmagunknak, tudván, hogy rendben vagyunk, másrészt a szeretteinket is megnyugtatjuk vele. A tanácselnök ezúttal – a zsúfoltságra való tekintettel is - nem végezte el a vizsgálatot, ám a csomafalvi származású megyevezető megnyugtatta érdeklődő falustársait: Oklándon nemrégiben http://www.hargitamegye.ro/index.php?pg=news_3_1398 már elvégezte a szűrést, és kitűnő eredményeknek örülhet.
A Hargita Megyei Tanács Caritasszal közösen indított egészségfelmérési programja keretében 50 000 ember kivizsgálását végzik el. Az egészség hete programjára időzítve Csíkszentkirályon szervezték az első szűrővizsgálatot május 2-án, melyen a Caritas Családsegítő Szolgálattal együttműködve díjmentesen négyféle alapanalízist végeztek el a lakosokon: vércukor-, vérnyomás-, koleszterin- és trigliceridtesztet. A program folytatódik, az év végéig mintegy húsz település 5000 lakóját érintve.
 
A kivizsgálások költségeit – összesen 65 ezer lejt - Hargita Megye Tanácsa biztosítja.
 
2012 május 06
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774