Diákéberség a helyi értékekért

( Szavazat)37 megjelenítés
 Véget ért az alfalvi Fiatalokért Egyesület 2012-es Tudományos Tábora a Baricz-kanyarban
A Tudományos Táborban – a Borzont melletti Baricz-kanyarban – végzett kutatások eredményeinek nyilvános bemutatójával, szülők és támogatók jelenlétében zárult augusztus 17-én a Hargita Megyei Tanács által támogatott rendezvény idei kiadása.

A Tudományok Tábora, amelybe évente az alfalvi Sövér Elek Iskolaközpont diák-önkormányzatának képviselőit és kiemelkedő képességű 13-18 éves diákokat hívnak meg, akik tehetségüket az országosan elismert tudományos Diákköri Konferenciákon, a Pécsi Nemzetközi Diákszimpóziumon, és egyéb rangos rendezvényen bizonyítják. A tábor mindezek jutalma, illetve a diákönkormányzati munkában nyert érdemük elismerése. Ebben a tanévben a VII. osztályos Madarász Andreának köszönhetően az iskola I. helyezést hozott a Hevesy György kémiaverseny országos döntőjéről, a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia pedig Tehetséggondozásért járó Mentor Díjat adományozott 40 éves pályafutása eredményeiért Kiss Lóránd kémiatanárnak.
Amint Kiss Arnold táborvezető tanár – a szervező egyesület koordinátora – elmondta: a tábor fő célja, hogy a jó képességű, tevékeny diákok itt is színvonalas szakmai tevékenységben részesüljenek, illetve a táborban ingyenesen részt vevő 12 diák a tudományoktól független tartalmas szórakozásban is részesedjen. Szintén a célok között szerepel, hogy a tehetséggondozás révén az iskola és közösség tudományos tevékenységet végzőket, vagy tudományos változásokat értőket, véleményformálókat nyerjen.
A táborzárón négy témában rögtönöztek ppt-s minibemutatót a résztvevők: a víz szerepéről, az áfonya C-vitamin értékéről, a dohányzás káros hatásáról, valamint az idei év madarának nyilvánított egerészölyvről végzett tábori megfigyeléseiket, kísérleteiket ismertetve.
Bende Sándor megyei tanácsos, átadva Borboly Csaba megyeitanács-elnök üdvözletét, gratulált a résztvevő gyerekeknek, a jelen lévő szülőknek, valamint a szervezőknek, továbbá arra figyelmeztetett: az itt is bemutatott tudományos érdeklődés és eredmények kétségbevonhatatlanok, ám a román nyelv kellő ismeretére is szükség van. A székelyföldi diákok továbbtanulási álmainak teljesedéséhez elengedhetetlen a román nyelv ismerete, hiszen elsősorban szülőföldünkön kell érvényesülni.
A Maroshévízen élő megyei tanácsos ötletként fevetette: ahogyan Hargita megyében már történtek cseretáborok más megyékkel, hasznos volna a székely gyerekeknek nyári tábort tartani román közegben, például Hévízen is - ahol maga is segít a kapcsolatfelvételben.
Gáll János alfalvi iskolaigazgató kiemelte: a diák önkormányzat, diáktanács, a Sövér Elek Iskolaközpont tudományos diáktestülete olyan összefüggésekre figyel, amelyet a hétköznapi ember nem mindig érzékel, célunk ezeknek közérthetővé tétele. Ebben Kiss Arnold tanárnak, a szervező Alfalvi Fiatalokért Egyesület koordinátorának központi szerepe van. Mint mondta: ez az elmélyülés mind a település jövője alakításában fog megtérülni.
A tábort a Hargita Megye Tanácsa 2600 lejjel támogatta, ugyanennyivel járult hozzá az alfalvi önkormányzat. Partnerek voltak továbbá: Sövér Elek Iskolaközpont, Gyergyóalfalu Közbirtokossága, és a Kultúrcentrum.
Borzont, 2012. augusztus 17. 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774